7 malih trikova kojima ćete “natjerati” ukućane da rade kućanske poslove

Živjeti s ljudima koji ne rade svoj dio poslova u domaćinstvu zna biti zaista frustrirajuće. Bilo da su to muž, djeca, cimeri ili možda braća i sestre, svi smo se susretali s ovim situacijama. One mogu postati prečest izvor svađa i loših odnosa s bližnjima. Evo šta možete učiniti kako biste “natjerali” druge ukućane da odrade svoj dio posla bez svađa i natezanja.

#1 Ne upirite prstom ni u nikoga

Upamtite da svi imaju drugačiji način i tempo čišćenja. Ako ne operu suđe u roku u kojem biste to inače vi napravili, to ne znači da vam čine nešto nažao, a niti da čekaju da vi to napravite. Pristupite ukućanima mirno i razgovarajte s njima o vašim navikama. Pokušajte ih shvatiti i vidite da li možete napraviti neke kompromise.

#2 Budite jasni oko svojih očekivanja

Kada postavljate pravila, dobro je da budete vrlo jasni oko njih. Postavite tačne granice ponašanja i tačno odredi šta očekuješ od svakog od njih. Ako oni znaju šta se u kojem trenutku od njih očekuje, lakše će znati kada su prešli granicu i napravili nešto pogrešno.

#3 Ponudite im pomoć

Ako primijetite da je nekom od ukućana teško ide izvršavanje obaveza, možda oni zaista ne znaju kako to raditi jer im niko nikada nije pokazao. Može biti da im je zaista mnogo teže nego vama. Ponudite im pomoć, ali tako da u tome osjete zajedništvo a ne kontrolu!

#4 Koristite ”ja govor”

Ako treba da izrazite nezadovoljstvo njihovim ponašanjem, sjetite se da će to bolje prihvatiti ako budete pričali o sebi, a ne o njima. To znači da morate koristiti rečenice poput “Ja bih voljela da…” a ne “Ti nisi… Ti nikada…”

#5 Stvorite osjećaj zajedništva u poslovima

Ako je vašim ukućanima teško odrađivati kućanske poslove, pokušajte ih motivisati tako da shvate da je to nešto u čemu ste svi zajedno. Pokušajte ih pitati kada su u sedmici mislili da završe svoje zadatke, pa im predložite da pustite neku muziku i obavljate svoje zadaće istovremeno.

#6 Govorite im stvari mirnim i pasivnim tonom

Ako vam nešto smeta, pokušajte pristupiti ukućanima mirno. Ako su nešto krivo uradili pitajte ih jesu li uredu i da li ih ove sedmice možda muči nešto zbog čega nisu mogli obavljati svoje zadatke. Ako im baš želite nešto narediti, napravite to tako da ih zamolite. Na primjer, pitajte ih da li bi im smetalo da oni završe usisavanje ili da li danas imaju dovoljno vremena da operu suđe.

#7 Znajte da je kompromis ključ uspjeha i dobrih odnosa

Uvijek poštujte autonomiju svojih ukućana kada im postavljate očekivanja oko kućanskih poslova. I oni imaju pravo birati kada će i kako postizati zajedničke ciljeve, ničiji način nije najispravniji način.

IZVOR: ljepotaizdravlje