7 ideja za brz i zdrav doručak

Da li vam uvijek nedostaje vremena ujutro? Onda vjerojatno nikada nemate vremena za doručak. Iako dobro znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, jednostavno ponestane vremena za nešto više od šoljice kafe koju pijete dok se spremate za posao.

Pripremili smo nekoliko prijedloga koji će zauvijek ućutkati sva vaša opravdanja – 7 velikih ideja za brz i zdrav doručak koji možete jesti bilo gdje: u kuhinji, na putu do posla ili čak u uredu.

# 1: Voće i sira

Ukusan i uravnotežen obrok za savršeno jutro – za pripremu vam treba samo minutu ili dvije. Uzmite jabuku (ako volite, a ako planirate uskoro jesti, možete jabuke narezati čak i na manje komade) ili bilo koje drugo voće koje volite, narezati malo sira, dodajte pola šolje oraha i sve spremite u plastičnoj vrećici. Kada budete u prilici doručkovati, jednostavno izvucite iz torbe poslasticu i uživajte. Jednostavno i vrlo ukusno!

# 2: Vafli ili palačinke s kikiriki puterom

Volite vafle i palačinke?! Možda se čini da takve grickalice nisu najzdraviji izbor za doručak, ali glavni problem je zapravo namaz, koji nadopunjuje ovo jelo. Slatki sirupi, čokoladni namazi ili čak i šlag – ukusni dodaci koji vašem obroku daju mnogo dodatnih kalorija. Kikiriki puter je idealan za ovakav obrok i sve što je potrebno za uspješan početak dana.

# 3: Voćni muffin i čokoladno mlijeko

Muffin možda ne zvuči kao najzdraviji izbor za doručak, ali možete ga sebi priuštiti u jutarnjim satima i na zdraviji način – voćni muffin. Za pripremu muffina potrebno je malo vremena, osim toga, možete tijesto zadržati nekoliko dana u frižideru, tako ćete u svom rasporedu sigurno naći dovoljno vremena za pečenje. Ako želite da se riješite i ovisnosti o kofeinu, kahvi, jednostavno uzmite šolju čokoladnog mlijeka.

# 4: Nutriblast od jagode

Shake i nutriblast su odličan izbor za doručak, te je preporuka da to sebi priuštite što je češće moguće. Oni su spremni u samo nekoliko sekundi, vaše tijelo se obskrbi sa svim potrebnim, pored toga su i  vrlo ukusni. U Nutirbullet ekstraktoru dodajte jagode (ili drugo voća koje volite) i mlijeko / voda / jogurt, a zatim sve zajedno, dobro ekstraktovati i piti u što kraćem roku. Jednostavan, lagan i vrlo ukusan!

# 5: Lagana verzija pizze

Pizza za doručak? Ovo i nije tako loša ideja! Ako vam je od večere ostao još neki komad pizze, možete uživati u doručku – čak i to je bolje nego da jedete previše šećera ili ostanete bez doručka. Ali ako bi se radije odlučili za nešto zdravije, uzmite komad hljeba, dodajte nekoliko kriški paradajza, nekoliko kapi maslinovog ulja i malo soli i bibera – i vaš doručaj je spreman. Ovaj ukusna i izuzetno zdrava pizza je odličan izbor za početak dana.

# 6: Energy Bar

Ukoliko ste baš u žurbi i nemate dovoljno vremena za doručak, onda energetske pločice možda nisu toliko loša ideja. Samo se pobrinite da izaberete pločice, koje su bogate vlaknima i proteinima, ali ne i sa šećerima. Pločice, koje se mogu naći u radnji pored kase su obično pune šećera, tako da će biti bolje da ih potražite na odjelu za sportsku i zdravu ishranu. Sjajna ideja, ukoliko nemate dovoljno vremena, ali želite priuštiti mali obrok.

# 7: Jaja

Jaja su među najpopularnijim jelima za doručak, jer postoji vrlo dobar razlog – jaja su odličan izbor za početak dana. Vaše tijelo se signalizira da su mu proteini potrebni, a vi ga obskrbite sa dovoljno energije za uspješan početak dana.  Ako požurite, možete jednostavno ispeći omlet od jaja i spremiti ga u sendvič. Uživajte!

(Delimano.ba)