6 namirnica za bolji san

Nedostatak sna ima svoju cijenu. Problemi sa spavanjem loše utiču na pamćenje, koncentraciju ali i na sticanje viška kilograma.

Čak iako se trudite da odspavate propisanih 7 do 8 sati tokom noći, često imate problema da utonete u san? Niste jedini. Naime, svaka treća odrasla osoba ima povremena iskustva sa insomnijom, navodi se u izveštaju Američke akademije za medicinu sna.

Opšte je poznato da određena hrana i napici-poput kafe, alkohola i previše šećera, mogu negativno uticati na vaš san. S druge strane tu su namirnice koje će vam biti najbolji saveznik za dobru dremku.

Orasi

Orasi sadrže melatonin, hormon koji utiče da se osjećamo pospano. Ljudsko tijelo počinje proizvodnju melotonina kako se spušta noć, a uz namirnice koje sadrže ovaj hormon osjetićete još veću pospanost. Probajte da grickate šaku oraha sat ili dva prije odlaska na spavanje. Ukoliko niste ljubitelj oraha dobre alternative su suncokretove sjemenke, trešnje i banane.

Losos

Ova svijetla riba je najbolji izvor omega 3 masnih kiselina, koje mnoge studije povezuju sa dubljim i kvalitetnijim snom. Studije su pokazale da upravo omega 3 masne kiseline pojačavaju efekat melatonina. I drugi morski plodovi sadrže ove esencijalne masti; sardine, skuša, ostrige, škampi, jastog i tuna.

Bijela riža

Istraživanje objavljeno u magazinu American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je da konzumacija 450 grama riže četiri sata prije odlaska u krevet poboljšava našu sposobnost da brže zaspemo. Razlog tome je činjenica da naš mozak koristi određene ugljikohidrate da bi proizveo serotonin, hormon koji utiče da se osjećamo smireno i opušteno.

Jaja

Postoji svega nekoliko namirnica koje sadrže vitamin D, za kojeg se vjeruje da popravlja san. Određene studije su pokazale da nedostatak vitamina D kod ljudi utiče na različite oblike poremećaja sna. Iako razlozi nisu potpuno jasni, postoji mišljenje da vitamin D targetira neurone u dijelu mozga koji je zadužen za spavanje. Institu za medicinu preporučuje 600 IU jedinica dnevno.

Toplo mlijeko

Mlijeko sadrži kalcijum kao i amino kiselinu triptofan – dvije komponente koje su potrebne vašem mozgu da proizvodi melatonin. Takođe, mlijeko u većini slučajeva sadrži i vitamin D kao dodatni plus. Mlijeko prije konzumiranja zagrijte a to će imati samo dodatne pozitivne efekte zbog činjenice da topli napici podižu temperaturu tijela, a samim tim naše tijelo će raditi sve da se rashladi. To stanje je savršena podloga da se uspavate.

Čaj od kamilice

Kamilica sadrži jedinjenja koja ublažuju aneksioznost i stres, a samim tim kreiraju bolje uslove da lakše zaspemo. Uz to, poput toplog mlijeka, šoljica toplog čaja od kamilice pozitivno utiče na san jer prvo podiže a zatim spušta temperaturu tijela. Pored kamilice preporučuju se i druge ljekovite biljke poput hristovog vjenca i valerijane.

(Preneseno sa body.ba)