3 razloga zašto nije dobro sjediti u mokrom kupaćem

Nošenje mokrog kupaćeg kostima može prouzrokovati od gljivičnih infekcija do upale mokraćnog mjehura!

Alyssa Dweck, ginekološkinja na Mount Sinai School od Medicine objašnjava da se gljivice i bakterije razvijaju na vlažnim i tamnim područjima kao što su kupaći kostimi ili odjeća za tjelovježbu.

Žene s oslabljenim imunološkim sistemom koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lijekove i duže nose mokre kupaće kostime prije će dobiti infekciju.

Tri su razloga zašto nikada ne bi trebalo predugo ostati u mokrom kupaćem kostimu…

#1 Odlična kombinacija za bakterije

Unutrašnjost kupaćeg kostima je vlažna i topla te stvara idealno područje za stvaranje bakterija. Materijali kupaćih kostima upijaju razne hemikalije i bakterije koje se nalaze u bazenima ili moru. Nakon izlaska iz vode, vaš polni organ u doticaju je sa svim štetnim tvarima koje se zadržavaju u kupaćem kostimu. To narušava balans dobrih bakterija u vagini i može dovesti štetne bakterije u uretru i prouzrokovati razna oboljenja kao što su vaginitis i upale mokraćnih puteva.

Simptomi koji vam ukazuju na problem:Promjene kod vagine kao što su neugodan miris, sivkasta boja, svrbež, otekline i osjetljivost ukazuju na bakterijski vaginitis. Simptomi upale mokraćnih puteva uključuju jaku i stalnu potrebu za mokrenjem, osjećaj peckanja i žarenja pri mokrenju, bol u zdjelici i zamućenu mokraću.

Šta možete preduzeti?

Ako imate simptome bakterijskog vaginitisa posjetite ljekara, a do tada obavezno unosite veće količine tekućine, naročito sok od brusnice ili njene suplemente, ali i tablete za bolove.

#2 Uzrok gljivičnih infekcija

Budući da gljivice uspijevaju na toplim i vlažnim područjima, mokri kupaći kostimi mogu uzrokovati gljivične infekcije kod žena. Prema University Hospitals, razmnožavanje bakterija u mokrim kupaćim kostimima prouzrokuje porast gljivičnih ćelija u vagini ili vulvi što izaziva neugodne simptome poput peckanja i žarenja, osjetljivosti i grudvastog iscjetka.

Simptomi koji vam ukazuju na problem: Jak svrab u untrašnjem ili vanjskom dijelu vagine i bijeli sirasti iscjedak.

Šta možete preduzeti: Preporučuje se uzimanje lijekova i krema protiv gljivica, a ako ne poboljšaju stanje obavezno posjetite ljekara.

#3 Nastaje osip i svrab

Sjedenje u mokrom kupaćem kostimu može prouzrokovati infekciju sličnu atletskom stopalu šireći se putem gljivica koje, osim genitalija, mogu zahvatiti i unutrašnje područje bedara i stražnjice, pokazuje American Academy of Family Physicians and the Mayo Clinic. Infekcija je vrlo slična gljivičnoj, ali razlika je u obliku gljivica.

Simptomi koji vam ukazuju na problem: svrab i osip na području bedara i pukotina na području genitalija, crvenilo i oljuštena koža gdje je osip najcrveniji u sredini.

Šta možete preduzeti: uzeti kremu ili puder protiv gljivica za područje genitalija kod blažeg slučaja ili posjetiti ljekara.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr Foto: Pixabay