10 stvari zbog kojih NIKOME NE TREBA da se OPRAVDAVATE

Odluke i izbori koje donosimo oblikuju nas i naše živote. U vlastite odluke i izbore trebamo biti u potpunosti sigurni i ne osjećati potrebu za opravdavanjem.

10 objašnjenja koja stvarno nikome ne dugujete su:

#1 Vaša karijera

Jeste li zadovoljni poslom i smjerom u kojem vaša karijera ide ili niste? Jedina osoba kojoj na ovo trebate odgovoriti ste vi sami. Nemojte dozvoliti da neko drugi određuje vaše poslovne poteze i smjer karijere.

#2 Finansijska situacija

Uvid u situaciju na računu u banci imate samo vi. Zato nikome ne dugujete objašnjenja. Vaša je odluka želite li ili ne želites s drugima komentarisati svoju finansijsku situaciju.

#3 Odgoj djece

Neke odluke su slične, ali svaki roditelj drugačije odgaja svoje dijete te možda dolazi iz druge kulture ili generacije. To isto tako utiče na njegov pristup odgoji koji ne mora da objašnjavati drugima.

#4 Ljubavna veza

Privatnost vašeg ljubavnog života ne tiče se nikoga drugog osim vas i vašeg partnera. Nema potrebe da drugima objašnjavate zašto ste single, ako to ne želite. To je isključivo vaša odluka.

#5 Pozitivni način razmišljanja

Niko vas ne bi smio osuđivati zbog razmišljanja, posebne ako je ono vrlo pozitivno. Ako se neko drugi žali, nemojte se spuštati na njihov nivo i uzvratiti žaljenjem. Budite ponosni na svoju pozitivnost i vedrinu.

#6 Vjerska i politička uvjerenja

Vjerska i politička uvjerenja dio su identiteta svake osobe. Vi ste ti koji odlučuju šta točno i koliko toga želite podijeliti s drugima. Jedino je važno da se osjećate ugodno te da ne osjećate obvezu da se opravdavate zbog svojih izbora.

#7 Neslaganje

Ako vam nije žao, nemojte se izvinjavati. To ionako ne bi bilo iskreno, a druga osoba stvoriće lažan dojam o vama i o vašim namjerama. Ako se ne slažete s nečijim mišljenjem, u redu je da to i pokažete.

#8 Mjesto stanovanja

Nikoga ne treba osuđivati zbog životnih okolnosti, posebno kada je riječ o mjestu stanovanja. Gdje živite i s kim živite, nisu pitanja na koja morate odgovoriti ako ne želite.

#9 Izgled

Promijenite boju kose, tetovirajte se, našminkajte se ili pak nemojte, stvorite jedinstveni stil. Kako vi izgledate tiče se samo vas, i jedino je važno da se osjećate ugodno u svojoj koži. Upravo tada ćete još više cijeniti sami sebe.

#10 Životni ciljevi

Bez obzira radi li se o onome šta želite postići u privatnom ili profesionalnom životu, nikome ne dugujete objašnjenja o svojim ciljevima i snovima. Ti ciljevi vas guraju da idete naprijed i nemojte dopustiti da vam iko stane na put.

(Izvor: ljepotaizdravlje.ba)