10 simptoma srčanog udara

sick woman with heart attack, pain, health problem holding touching her chest colored in red with hands isolated on gray wall background. Human face expression

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu od kojih godišnje umire 17,3 miliona osoba. Procjenjuje se kako će ova brojka rasti svake godine te da će do 2030. godine 23 miliona ljudi umirati od bolesti srca i krvnih sudova. Nažalost, upravo su bolesti kardiovaskularnog sistema glavni uzrok smrti i kod nas!

Prema Svjetskoj kardiološkoj federaciji, najmanje 80 posto prijevremenih smrti zbog bolesti srca i krvnih sudova može se izbjeći ako se osnovni rizični faktori kao što su pušenje, loše prehrambene navike i fizička neaktivnost, stave “pod kontrolu”.

Prosječno srce kuca 72 puta u minuti, 100.000 puta dnevno, 3.600.000 puta godišnje te 2,5 milijardi puta tokom života. Pazite na njega!

Ponekad simptomi srčanih problema, od kojih je među najčešćima infarkt miokarda (kako se obično naziva srčani udar), mogu biti složeni: nije ih lako prepoznati, a spremni smo pripisati ih nečem drugom, kao što je “pokvareni želudac”, umor ili bol u mišićima. Naučite prepoznati simptome koji upućuju na probleme sa srcem prije nego što je prekasno!

U nastavku donosimo pregled deset najčešćih simptoma srčanog udara.

#1  Depresija

Srčani udar može uzrokovati intenzivnu depresiju ili strah od smrti. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su kako su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.

#2 Nelagoda u prsima

Bol ili nelagoda u prsima čest je i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično locirana u centru prsne kosti ili malo ulijevo i može imati oblik pritiska. Pacijenti osjećaju kao da im je “slon sjeo na prsa”, objašnjava dr Jean McSweeney začetnica istraživanja simptoma srčanih bolesti kod žena. Međutim, nije svaka bol u prsima simptom za srčani udar – ponekad može poteći od nekog sasvim drugog stanja.

Otprilike 25 do 50 posto žena se ne podudara s “muškom” dijagnozom velikih začepljenih sudova. Njihov je problem smanjeni protok krvi u sitnim venama srca. Jednako tako, muškarci i žene boluju od različitih simptoma srčanih bolesti.

“Žene rjeđe imaju holivudski tip srčanog udara kakav imaju muškarci. Rjeđe simptom opisuju kao bol – kažu da osjećaju pritisak”, tvrdi dr Noel Bairey Merz.

#3 Kašalj

Neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca, rezultat nakupljanja tekućine u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj.

#4 Umor

Posebno kod žena, neobičan umor se može primijetiti za vrijeme srčanog udara, jednako kao i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati proljetnom umoru ili vremenu, kontaktirajte ljekara za pregled.

#5 Mučnina i gubitak apetita

Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može uticati i na apetit.

#6 Bol u drugim dijelovima tijela

60 posto osoba prehoda srčani udar!

U većini slučajeva, bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust i trbuh. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Jednako tako, u zavisnosti od dijela srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci. Ne postoji pravilo.

#7 Brzi i nepravilan puls

Ljekari tvrde kako povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je popraćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti i gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije. Ako se aritmija ne tretira, može dovesti do moždanog udara ili iznenadne smrti!

#8 Znojenje

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar.

#9 Oticanje

Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha. Obratite pozornost na naglo debljanje i gubitak apetita.

#10 Slabost

Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije samog srčanog udara, jednako kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte ljekara.

(Ljepotaizdravlje.ba)