Zvanično otvoren Sarajevski sajam knjiga

Otvaranje Sarajevskog sajma knjiga, 27. po redu, te 13. Bijenala knjige, ozvaničeno je večeras ceremonijom u Centru Skenderija.

Sajam je za posjetioce otvoren ranije, jutros u 10 sati.

Ovaj praznik pisane riječi trajat će šest dana, kada će više od 160 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Njemačke i Velike Britanije ponuditi na hiljade naslova na 110 štandova.

Štandove na sajmu također imaju Sarajevski univerzitet i Burch univerzitet iz Sarajeva.

Beletristika, naučna i religijska knjiga te mnoge druge oblasti pisane riječi zastupljene su kod izlagača.

Ajdin Šahinpašić, direktor TKD “Šahinpašić”, suorganizatora sajma, rekao je za Fenu da je već nakon nekoliko sati od jutrošnjeg otvaranja sajamske dvorane jako zadovoljan odzivom posjetilaca.

Prvi je došao jutros u 8 sati, što je Šahinpašić nazvao veoma lijepom gestom.

– Prvim posjetiocima smo, kao i uvijek, darivali knjige. Također mi je drago da škole počinju dolaziti organizirano te da djeca mogu vidjeti mnoštvo knjiga i steći naviku kupovine – kazao je on.

Sajam će u narednih šest dana približiti čitaoca autorima i obrnuto, što je njegov osnovni cilj, kao i to da izdavači s manifestacije odu s posebnim zadovljstvom i da se s istim osjećajem vraćaju ovdje, istaknuo je Šahinpašić.

Sarajevski sajam knjige obično je veoma dobro posjećen.

Prošle godine je ovu manifestaciju pisane riječi posjetilo između 40 i 50 hiljada ljudi, dok je uz organizirane posjete ta brojka znatno veća.

Trafika|Ba|Fena