ZVANIČNO JE: Platini objavio kandidaturu za predsjednika FIFA-e

Predsjednik UEFA-e Michel Platini i službeno je objavio kandidaturu za predsjednika FIFA-e.

Platini je predsjednik UEFA-e od 2007., a od 2002. je član Izvršnog odbora FIFA-e. U saopćenju medijima Platini je rekao da je poslao pismo svim članicama FIFA-e, njih 209, u kojem obrazlaže namjeru da preuzme čelno mjesto krovne organizacije svjetskog nogometa koju je zbog brojnih afera napustio Sepp Blatter, prenosi HRT.

– Donio sam odluku nakon pomnog razmišljanja i vezao sam svoju budućnost za budućnost međunarodnog nogometa. Mnogi su mi ovih dana davali podršku u mojoj namjeri da se kandidiram i odlučio sam da je vrijeme za nove izazove – stoji između ostalog u Platinijevu pismu.
Francuz navodno uživa potporu najmanje četiri od ukupno šest svjetskih nogometnih saveza: Evrope (UEFA), Južne Amerike (CONMEBOL), Sjeverne Amerike i Kariba (CONCACAF) i Azije, što je gotovo 144 od 209 glasova.

Ako pobijedi na izborima u februaru sljedeće godine, Platini će biti treći Francuz na čelu FIFA-e. Robert Guerin, koji je bio i jedan od osnivača FIFA-e, bio je prvi predsjednik Francuz i vodio je savez od 1904. kada je i osnovan do 1906.

Drugi Francuz na tom položaju bio je Jules Rimet, izabran 1921., a FIFA-om je “vladao” do 1954. Rimet, koji je bio i predsjednik Francuskog nogometnog saveza, bio je jedan od pokretača svjetskog nogometnog prvenstva.

 

Trafika|Ba|Agencije