Znate li što sve špricate po sebi kada stavljate parfem?

Vaš parfem čarobno miriše, ali velika je vjerojatnost da on nije ništa drugo nego toksična mješavina kemikalija.

Sastojci parfema i dezodoransa nisu ograničeni prirodnim aromama i eteričnim uljima (bez obzira na to što Vam govore reklame!).

Parfemi, primjerice, prosječno sadrže 250 sastojaka, dok neki od njih dosežu vrtoglavu brojku od 400 kemijskih supstanci.

Popis sastojaka često uključuje cijeli niz kemikalija poput formaldehida, toluena, metilen klorida, benzaldehida i ftalata.

Neki sastojci iz klasičnih parfema, posebice mirisi, dobivaju se od tvari na bazi petroleja i najjači su kontaktni alergeni. Toksično djeluju na kožu, dišni, živčani i reproduktivni sustav. Istraživanja su pokazala da oni sadrže štetne sastojke koji imaju kancerogeno djelovanje.

Osvještavanje javnosti

Nekoliko svjetskih organizacija traži da se na deklaracije parfema upišu i štetni sastojci koji se nalaze u njima jer javnost ima pravo znati što stavlja na sebe.

Svjetska organizacija Environmental Working Group izvještava da parfemi i ostali mirisni proizvodi uistinu sadrže prirodne mirisne esencije, ali u tragovima. Puno više je sintetičkih kemikalija koje proizvođači ne navode u deklaracijama pa potrošači ne znaju što zapravo stavljaju na sebe, piše Scientific American.

Kampanja pod nazivom ‘Za sigurnu kozmetiku’, iza koje stoji više od 100 raznih grupa, traži transparentnost deklaracija na parfemskim proizvodima, odnosno traže da javnost zna što sve sadržavaju parfemi i toaletne vode. Svoje zahtjeve temelje na već otkrivenim opasnim sadržajima u pojedinim parfemima koji su ispitivani u nezavisnim laboratorijima.

‘Neki od pronađenih sastojaka u spomenutim parfemima povezuju se s hormonalnim poremećajima kod ljudi, kao i s alergijskim reakcijama. Neki sastojci prilično su opasni za ljudsko tkivo, a za neke se smatra da mogu ozbiljno naštetiti spermi muškaraca. Ti isti sastojci mogu biti opasni i za ženske dojke’, navodi se u opsežnom izvješću kojim se ukazuje na alarmantno stanje.

Šteta za zdravlje

Ove kemikalije mogu uzrokovati cijeli niz štetnih posljedica, koje zahvaćaju respiratorne organe, jetru, bubrege, živčani sustav i reproduktivne organe.

Ovi toksini mogu poremetiti funkciju endokrinog sustava, a istraživanja ih povezuju sa neplodnošću i mnogim vrstama raka.

Najveću opasnost ove kemikalije predstavljaju za malu djecu i bebe.

Trudnicama se preporučuje  izbjegavanje parfema zbog moguće štete za još nerođeno dijete.

Kako mirisati lijepo, a zdravo?

Na žalost, lista proizvoda u kojima se koriste umjetni mirisi, ne uključuje samo parfeme i dezodoranse.

Oni se rutinski koriste u kozmetici, šamponima, osvježivačima zraka, sredstvima za čišćenje i – proizvodima za njegu beba.

Iskorištavajući rupe u zakonu, mnogi proizvođači smatraju da ne moraju obavještavati potrošače o pravom sastavu mirisa, koje koriste za izradu svojih proizvoda.

Što napraviti?

Čitajte etikete! Upoznajte otrove i njihovo moguće štetno djelovanje na zdravlje.

Nemojte kupovati proizvode koji sadrže ove štetne kemikalije.

Slatko sjećanje na Vaš omiljeni parfem brzo će nestati kada shvatite što on zaista sadrži.

Svi žele lijepo mirisati, ali ne i po cijenu zdravlja.

Budite posebno pažljivi ako proizvod ne sadrži detaljni i jasni popis sastojaka, a umjesto toga piše Parfume ili Parfum.

Alternativa štetnim sastojcima su organska certificirana eterična ulja.

Izrada prirodnog parfema

Najbolje rješenje je da uvijek koristite kvalitetnu prirodnu kozmetiku. Postoje i mnogi recepti za izradu prirodne kozmetike pa i parfema, kod kuće.

Ako Vam se sviđa aromaterapija, vjerojatno ćete htjeti napraviti vlastiti parfem s eteričnim uljima. Većina modernih parfema su napravljeni od sintetičkih sastojaka, ali ako napravite vlastiti parfem, tada znate da je potpuno prirodan.

Vrlo je važno znati da parfem napravljen od eteričnih ulja osim mirisa ima i terapijski učinak, tako da, osim što ćete fino mirisati, s parfemima se možete opustiti, napuniti energijom i povoljno utjecati na psiho fizičko zdravlje.

Zaista, eterična ulja pomažu u uravnotežavanju tijela, uma i duha. Kada nešto pomirišimo, olfaktorni receptori šalju poruku limbičkom sustavu. Limbički sustav je povezan s instinktima, raspoloženjima i osjećajima. Kada znamo da su mirisi povezani s našim sjećanjima i osjećajima, tada je sasvim jasno da parfem napravljen od eteričnih ulja pruža dobrobit za svaku osobu posebno. Fizički i psiho-emotivni utjecaj ulja, povezan s ugodom mirisa, te iscjeljujućim terapijskim svojstvima, čini takav parfem potpuno holističkim iskustvom.

Često ne znamo koliko je jednostavno i zabavno stvoriti vlastiti, poseban miris u kućnoj radinosti. Ukoliko vam je teško pronaći parfem koji Vam se sviđa, ili se jednostavno želite zabaviti u eksperimentiranju s mirisima, pokušajte s nekim od recepata za parfeme. Bit će Vam drago da „nosite“ svoju vlastitu kreaciju.

Stvaranje vlastitog parfema s eteričnim uljima ima još jednu prednost – to je kreativna aktivnost. S vremenom ćete naučiti prepoznati arome i bit će vam jednostavno iskombinirati dva ili tri eterična ulja čija sinergija pruža ugodan miris.

 

 

Trafika|Ba|Atma.hr