Zimi raste broj srčanih udara: Kako spriječiti kobni ishod?

sick woman with heart attack, pain, health problem holding touching her chest colored in red with hands isolated on gray wall background. Human face expression

Infarkt srca češći je zimi nego tokom ljeti, a u koronarnim jedinicama ovih dana povećan je broj pacijenata.

Ljekari kažu da se tokom zimskih dana sužavaju krvni sudovi i da to ne predstavlja problem kod zdravih, mladih ljudi koji imaju elastične krvne sudove i brzo se prilagode novim vremenskim uslovima.

Problem nastaje kod pacijenata koji imaju sklerotične, sužene krvne sudove, što dovodi do dodatnog suženja “anginoznih napada”, a u najgorem slučaju i do akutnih infarkta srca.

“Tokom zimskih meseci uvijek imamo više pacijenata i više srčanih udara nego tokom ljetnih dana”, kaže zakardiolog Tanja Jozić.

Ona kaže da je važno da tokom hladnih, zimskih dana pacijenti koji imaju povišen krvni pritisak koriguju terapiju.

“Obično u zimskom periodu hipertenzivna terapija (za povišen pritisak) mora da se pojača, dok tokom ljetnih meseci mora da se smanji. U jetnim mjesecima dolazi do širenja krvnih sudova i ako se uzima ista terapijska doza često dolazi do kolapsa, gubitka svijesti”, pojasnila je Jozić.

Prema njenim riječima, posebna pažnja mora obratiti na pacijente koji su preživeli infarkt i da oni još inovativne lijekove ne mogu da dobiju na recept, a koji su po svim kardiološkim smjernicama prva terapijska linija.

(Ljepotaizdravlje.ba)