ZETRA: Više od 500 osoba danonoćno prebrojava glasove

Više od 500 angažiranih osoba u Glavnom centru za brojanje Centralne izborne komisije BiH (CIK), koje je smješteno u Zetri, u narednih nekoliko dana brojat će više od 32.000 koverti sa glasačkim listićima, koje su u CIK počele pristizati nakon 12. oktobra, odnosno nakon održanih Općih izbora u BiH.

Riječ je o kovertama sa glasovima koje su na biračka mjesta širom zemlje stigle od glasača iz inostranstva, glasovi koji su stigli putem mobilnih timova prikupljani od bolesnih i starih osoba, od glasača koji su glasali u odsustvu i glasova koji su glasali putem nepotvrđenih glasačkih listića.

Radnici, koji su zapravo mahom angažirani studenti, rade u tri smjene, a sve je pod strogim i stalnim nadzorom članova CIK-a i Federalne uprave policije (FUP). Zapravo, u podrum olimpijske dvorane, niti je moguće ući niti izaći bez dozvole osiguranja. Jer, jedna od najčešćih prevara kada su u pitanju izbori, dešava se upravo sa glasovima koji dolaze iz inostranstva.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a objašnjava:

– Iz Diplomatsko-konzularnog predstavništava CIK je dobio 146 koverti, od mobilnih timova došlo je više od 10.000 glasova, a oko 9.600 birača prijavili su da će glasati u odsutnosti. Barem polovina tih koji su se prijavili da će glasti u odsustvu, zaista će i glasati. Tu je i veliki broj glasova koji je stigao iz dijaspore.

– Kada govodimo o nepotvrđenim glasovima, to su glasovi od glasača koji su se prijavili da će glasati u inostranstvu, ali su na dan izbora ipak bili u BiH i glasali u našoj zemlji – objašnjava Hadžiabdić. Koverte sa nepotvrđenim glasačkim listićima, dodaje, prvo moraju proći verifikaciju, odnosno osobe koje su glasale na takav način članovi CIK-a prvo provjeraju da nisu izvršili glasanje i u inostranstvu i u BiH, pa tek kada se to potvrdi, njihov glas se uvažava.

Nepotvrđenim glasačkim listićima glasali su i glasači iz zemlje koji do kraja 28. avgusta nisu uspjeli izvršiti registraciju, ali su to uradili naknadno. Samo iz Brčko distrikta bila su 1.032 takva glasača.

Sedme Opće izbore u BiH nije obilježila samo prljava predizborna kampanja, već i veliki broj pokušaja malverzacije sa glasovima. Hadžiabdić objašnjava kako su, samo tokom registracije glasača za izbore poslali više od 600 prijava tužilaštvima, jer su uočili veliki broj nepravilnosti i pokušaja zloupotrebe, a najveći broj tih prijava odnosi se upravo na registracije slasača koje su dolazile iz inostranstva.

Čak, objašnjava ona, broj pokušaja glasačkih prevare ove godine daleko je veći nego onaj na prethodnim izborima.

– Više od 40 umrlih osoba bilo je prijavljeno da glasaju 12. oktobra, a sve te prijave došle su iz inostranstva – kazala je Hadžiabdić.

Veliki broj političkih partija i kandidata već je proglasio pobjedu i računaju na mjesta u vlasti, no analitičari napominju kako više od 32.000 glasova na koje se čeka iz Zetre, itakako mogu utjecati na konačan ishod izbora u Bosni i Hercegovini.

 

Trafika|Ba|NAP