Ženska ljepota i zdravlje nalaze se u lanu

Lanene sjemenke su bogat izvor tiamina, riboflavina, piridoksina, folne kiseline, pantotenske kiseline, te niacina. Sadrže i brojne minerale – bakar, magnezij, mangan, fosfor, selen, željezo, kalcij i cink, što dovoljno govori o iznimnom bogatstvu ljekovitosti. Posebno je važno istaknuti da je lan i odličan izvor alfa-linolenske kiseline iz koje se složenim biokemijskim procesom dobiju omega-3 masne kiseline koje višestruko povoljno djeluju na organizam, ublažavajući upale i bol vezanu u artritisosteoporozu, migrenuOmega-3 masne kiseline također imaju utjecaj na snižavanje visokog krvnog tlaka i kolesterola, a pojedine studije pokazuju da pozitivno može utjecati i na dijabetes.

Lan se s pravom može svrstati u supernamirnice jer njegovo bogatstvo omega-3 masnim kiselinama nadilazi i riblje ulje,  a i odličan je antioksidans, stoga ne čudi da ima moć da popravi i žensku hormonalnu sliku.

Vjeruje se da dnevno uzimanje kašiku sirovog, nerafiniranog lanenog ulja, dobivenog hladnim postupkom tiještenja, prelivenog preko pola šoljice nemasnog svježeg sira može spasiti život, stoga nema razloga ne dati mu šansu.

(Izvor: Elle.hr)