Zbog nedostatka novca Narodno pozorište nije realizirano sve planirane programe

Narodno pozorište Sarajevo (NPS) u 2014. godini radilo je dobro, ali na žalost zbog smanjenih programskih sredstava uprava ove kuće nije uspjela realizirati sve planirane programe. Upravo iz tog razloga NPS je pokrenulo različite vidove saradnje s drugim institucijama kulture u cilju poboljšanja repertoarske ponude.

Istaknula je to u razgovoru za Agenciju Fena v.d. direktorice Narodnog pozorišta Sarajevo Gordana Hrenovica, komentirajući rezultate postignute u prošloj godini.

Navodeći primjere saradnje s drugim institucijama kulture, Hrenovica pominje koprodukciju s internacionalnim teatarskim festivalom MESS u okviru koje je premijerno izvedena predstava “Pobunjenik” u režiji Nermina Hamzagića.

Također, u saradnji s British Councilom i MESS-om publika je imala priliku da pogleda predstavu “Hamlet” Shakespeare's Globe teatra iz Velike Britanije, dok je svjetska premijera komada “Hotel Europa” autora Bernard-Henri Levya u režiji Dine Mustafića realizirana u saradnji sa Teatre de I Atelier iz Pariza.

Hrenovica podvlači da je Narodno pozorište, zahvaljujući Italijanskoj ambasadi, uspostavilo saradnju s lirskim Teatrom Verdi iz Trsta, podvlačeći da je ta saradnja važna za Operu Narodnog pozorišta zbog razmjene gostovanja.

– Moram spomenuti i nastup Hora Opere Narodnog pozorišta sa Bečkom filharmonijom u okviru obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata i učešće solista i Hora Opere na Festivalu Ljubljana. Također, zajedno s Centrom za regionalni razvoj, koji je u Narodnom pozorištu prepoznao ustanovu što će biti nosilac kulturne saradnje u regiji, ugostili smo Beogradsko pozorište “Boško Buha” s predstavom “Gospođa ministarka” – istaknula je ona.

Direktorica NPS podvlači da je Drama u prošloj godini imala dvije premijere, a riječ je o predstavama “Skupština” u režiji Selme Spahić i “Jedan čovjek dva šefa” autora Richarda Beana i redateljice Nine Kleflin.

Balet je zabilježio obnovu predstave “Pulcinella” i premijeru “Gisselle”, dok je Opera imala obnovu opere “Ero s onog svijeta”.

Kada je riječ o gostovanjima ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo, ona su realizirana u Zadru i Dubrovniku u Hrvatskoj, te na području BiH u Srebreniku, Gračanici i Tuzli s predstavama “Balkanski špijun” i “Hamlet iz Mrduše Donje”.

Ujedno, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo gostovali su Bosansko narodno pozorište iz Zenice, Narodno pozorište Beograd, Šabačko pozorište i Pozorište iz Zadra.

Gordana Hrenovica zaključuje da je plan u 2015. godini obnoviti stolice u pozorišnoj dvorani, gdje je istaknula ulogu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, ali i kompanije Prevent BiH koja će dati značajan doprinos toj restauraciji.

Trafika|Ba|Fena