Zbog incidenta na stadionu prekinuta utakmica Srbija – Albanija

Engleski sudac Martin Atkinson poslao je reprezentativce Srbije i Albanije u svlačionicu nekoliko minuta prije kraja prvog dijela susreta nakon što su navijači uletjeli na teren, isprovocirani zbog pojave bespilotne letjelice koja je iznad stadiona na kojem se igrala utakmica nosila zastavu s mapom Velike Albanije i natpisom ‘autochthonous’, javlja Aljazeera Balkans.

Dron koji je nadlijetao teren, pojavio se oko 40. minute, a onda je četiri minute kasnije prizemljen te je nastalo koškanje igrača u borbi za zastavu.

Nakon sat vremena, reprezentativci Srbije predvođeni kapetanom Branislavom Ivanovićem, izašli su na teren i pozdravili publiku što je očito značilo da se utakmica neće igrati.

srbija albanija

“Odlučeno je da se utakmica neće nastaviti iz bezbednosnih razloga”, objavio je spiker na stadionu.

tweet srbija

“Ovo je nečuveno. Albanci su sada pobjegli sa terena. Gađaju ih predmetima. Srbi ih prate. Nikada nisam vidio nešto ovako”, izjavio je slobodni novinar koji izvještava za ESPN, FourFourTwo i druge.

Stefan Mitrović je uspio da skine zastavu i kada se činilo da je sve gotovo, albanski igrači su se zaletjeli na njega kako bi uzeli zastavu, pa je došlo do tuče igrača.

dron

To je isprovociralo i navijače koji su počeli ulaziti u teren, pa je sudac Atkinson pozvao igrače da napuste teren.

Nogometaši Albanije su prilikom napuštanja terena gađani bakljama i upaljačima, a policija je ušla na južnu trubinu i razdvojila dvije skupine navijača, javlja Tanjug.

Jedan od navijača koji je uletio na atletsku stazu udario je jednog albanskog igrača kada je napuštao teren.

Na južnoj tribini stadiona intervenirala je policija, a došlo je do sukoba policije i navijača.

„Sve mi ovo liči na neku nameštaljku. Utakmica treba da se nastavi, jer je incident prošao“, rekao je za Al Jazeeru novinar Vremena, Slobodan Georgijev.

Podsjeća kako su se „još gori problemi“ događali prije nekoliko dana na utakmici u Bukurešku, kad su igrali Rumunjska i Mađarska.

„Tad je bio totalni haos, kao da je bio rat. Niko ne voli kad mu se uzme zastava, ali utakmicu ne bi trebalo da prekinu“, smatra Georgijev.

Utakmica je prekinuta kod rezultata 0:0.

Pojačano je prisustvo policije ispred ambasada SAD, Albanije, Turske i Bajrakli džamije u Beogradu.

srbija- albanija 01

Ni srpski navijači neće u Albaniju

Na utakmici I skupine kvalifikacija za EURO 2016, koja se igrala na stadionu Partizana u Beogradu, nije bilo navijača iz Albanije, nakon što je albanska nogometna asocijacija prihvatila odluku Evropske nogometne federacije.

Tu informaciju potvrdio je i povjerenik za sigurnost Fudbalskog saveza Srbije Milivoj Mirkov, rekavši kako će svaki pojedinac koji se ogluši na takvu odluku “biti odstranjen i procesuiran” u skladu sa zakonom.

“Navijači Albanije neće biti na stadionu, pošto je njihov savez uvažio preporuku UEFA-er. Ulaznice koje su dobili biće nam vraćene i utakmici će prisustvovati samo domaći navijači”, rekao je Mirkov.

Napomenuo je i kako će ista situacija važiti i za navijače Srbije, kada nacionalni tim ove zemlje bude gostovao Albaniji u Elbasanu za godinu dana.

FSS je prvotno albanskom savezu predložio da se međusobne utakmice odigraju bez gostujućih navijača, zbog nemogućnosti da jamče sigurnost gostujućim navijačima, što su u Albaniji prvo odbili, da bi na kraju pristali prihvatiti odluku UEFA-e.

Trafika|Ba|Aljazeera.Balkans

Vijest je u potpunosti preuzeta sa portala http://balkans.aljazeera.net/