Završena konferencija Paneuropske unije u Sarajevu

Paneuropske unija Bosne i Hercegovine danas je na konferenciji “Bosna i Hercegovina na prekretnici – novi pristup euroatlantskim integracijama” usvojila tekst deklaracije od osam tačaka kojim je data snažna podrška evropskom putu Bosne i Hercegovine.

“Danas su članovi Paneuropske unije iz nekoliko evropskih zemlja nakon dugih razgovora usvojili tekst deklaracije od osam tačaka koju ćemo distribuirati predstavnicima vlasti u BiH i u EU-u. Dat je jedinstven stav da je jedini put BiH ka EU, i očekujemo što prije priključenje BiH u EU. Naravno, nije realno to očekivati u neko skorije vrijeme, ali želimo da naše vlasti ozbiljno krenu sa reformama i riješe presudu Sejdić-Finci i primijene odluku i da se uspostavi koordinacijski mehanizam prema EU. To su dva glavna uslova”, rekao je Gavran.

Napominje kako je zaključeno da je potrebna snažnija medijacija međunarodne zajednice u BiH.

“Uloga međunarodne zajednice, tačnije EU, mora biti u smislu medijacije. Teško je očekivati da se mijenja EU, treba se BiH mijenjati. Naši političari imaju stav da se EU treba mijenjati, ali moramo shvatiti da je problem u nama”, rekao je Gavran, dodajući kako je danas poručeno da je Dejtonski sporazum jedna od glavnim prepreka za BiH na putu prema EU.

“Zemlja je nefunkcionalna i jasno je da je Dejtonski sporazum pregazilo vrijeme, i stoga mora doživjeti svoju reformu. Da bi zemlja bila samoodrživa treba manju adiministraciju”, naglasio je Gavran.

Učesnici konferencije su poručili kako je Dejtonski sporazum iscrpio svoje mogućnosti te da produbljuje krizu u zemlji, potencira razlike i onemogućuje afirmaciju zajedničkih vrijednosti.

Na kraju, učesnici konferencije su dali veliku podršku civilnom sektoru, ali i mladima u BiH.

Trafika|Ba|AA