Završena istraga o nesreći u jami Raspotočje

Federalna rudarska inspekcija okončala je aktivnosti na utvrđivanju mišljenja o uzrocima i posljedicama nesreće u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, kada je nakon gorskog udara pet rudara poginulo.

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović potvrdio je da će kompletirani izvještaj sa utvrđenim mišljenjem danas biti upućen Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Duranović nije želio govoriti o detaljima izvještaja, te mogućem ishodu preduzetih aktivnosti, prenosi Federalna televizija.

U jami Raspotočje smrtno su stradali rudari Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac.

Uprava Rudnika je ovih dana sa članovima njihovih porodica dogovorila vansudsko poravnanje za naknadu nematerijalne štete. Prema tom dogovoru, supruge, djeca i roditelji poginulih rudara dobiće po 20.000 maraka, a braća i sestre po 7.000 maraka. Dogovorene su i mjesečne rente za članove porodica koje su poginuli rudari izdržavali, kao i isplata otpremnine u slučaju smrti.

Ove obaveze Rudnik će, s obzirom na tešku finansijsku situaciju, izmirivati u ratama.

Članovima porodica je ponuđen posao u jami, a suprugama poginulih rudara radna mjesta u skladu sa stručnom spremom.

Trafika|Ba|Srna