Zatvoreno za javnost od 1992: Izložbe i u Odjeljenju za prahistoriju

Početkom godine završeni su radovi na restauraciji krova Odjeljenja za prahistoriju u Zemaljskom muzeju BiH, koji su obuhvatili zamjenu dotrajale drvene konstrukcije i postojećeg pokrova umjesto kojeg se postavio Zink lim koji ima duži vijek trajanja.

Sanacija krovova je prethodila radovima na restauraciji stropnog i zidnog slikarstva koje predstavlja rijetki primjer očuvanog secesijskog slikarstva na tlu Bosne i Hercegovine. Pored toga, urađena je i restauracija betonskih balustradnih ograda na vanjskim terasama muzejske cjeline te je uveden sistem vatrodojave i video nadzora, koji su dio preventivne konzervacije zbirki muzeja.

Završetak radova na restauraciji zidnog i stropnog slikarstva i nabavka opreme za preventivnu konzervaciju zbirki, stvorit će uvjete za postavljanje izložbe u salonima Odjeljenja za prahistoriju koje je zatvoreno za javnost od 1992. godine.

Sve aktivnosti na projektu vezane su za preventivnu konzervaciju čiji je cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje.

Projekt “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu”, implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, a sredstva je donirao Specijalni fond američkih ambasadora za kulturno naslijeđe u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH. Ukupan iznos projekta je 625.000,00 USD (1.070.000,00 konvertibilnih maraka).

(Nap.ba)