Zašto je knjiga „Ko je bio Meša Selimović“ izazvala različite reakcije u BiH

Knjiga „Ko je bio Meša Selimović“ izazvala je različite reakcije u Bosni i Hercegovni. Za autora Seada Zubanovića Selimović je je bio velikosrpski ideološki proizvod koji je radio protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

S druge strane, sarajevski publicista i imam Muhamed ef. Velić kaže kako ga ne zanima šta je i kako se izjašnjavao Mehmed Meša Selimović (pod pritiskom “vremena”) i ko ga je sve svojatao i još uvijek svojata,  Mehmed Meša Selimović je po imenu i prezimenu a najviše po svoja dva djela “Derviš i smrt” i “Tvrđava”  – bošnjački pisac.

– I drukčije ne može biti! Ja ga ne dam – mi ga ne damo! Ahmed Nuruddin je naš. Filozof, revolucionar i buntovnik Hasan je naš. Ahmet Šabo je naš.
To je naše. Ruda koja je iz bošnjačkog rudnika izvađena. I ja se ne odričem toga. Ne d'o Bog! – rekao je Velić.

Zubanović u knjizi „Ko je bio Meša Selimović“ podsjeća kako Selimović piše o dervišima, tekijama, nešto i negdje citira Kur'an, likovi mu se zovu muslimanskim imenima što godi bošnjačkom uhu. No, Zubanović odmah dalje pita kako je moguće da Mešu Selimovića vole, paze, veličaju najveći četnički ideolozi, poput Dobrice Ćosića i Matije Bećkovića?

Ne može biti i naš i njihov! Zašto Mešini četnički ideolozi makar upola ne vole druge bošnjačke pisce, recimo, Rešada Kadića, Nedžada Ibrišimovića, Isnama Taljića, koji su posve u muslimanskoj duhovnosti? Nezgodna pitanja, a jasni odgovori – navodi se u knjizi „Ko je bio Meša Selimović“, u kojoj nedvoslisleno stoji da je Selimović bio velikosrpski ideološki proizvod, koji je imao ulogu razmuslimanjenja Bošnjaka.

Knjiga „Ko je bio Meša Selimović“ promovisana je nedavno u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

 

Trafika|Ba|NAP