Zašto i gdje je nestao Kim Jong Un?

Prošlo je 38 dana otkako je Kim Jong Un zadnji put viđen u javnosti. Ne zna se tačno što je razlog tome, no nekoliko je teorija o razlozima njegova nestanka.

Logično je da su se s obzirom na to pojavile brojne spekulacije o stabilnosti političkog sistema i samog režima ove zemlje.

Neki sjevernokorejski dužnosnici izrazili su ‘nelagodu’ takvim spekulacijama, javlja BBC.

Analitičari režima su na temelju vrlo ograničenih dokaza stvorili nekoliko teorija. Najčešće se spominje Kimovo narušeno zdravlje u okviru kojeg se spominju giht, dijabetes, posljedice dugogodišnjeg pušenja, ozljede zglobova, ali i problemi s endokrinim sistemom. Narušeno zdravlje doista bi moglo objasniti zašto se Kim Jong Una, koji se inače voli fotografirati na svakom događaju, više od mjesec dana nema u javnosti.

Prema nešto dramatičnijoj interpretaciji, Kim Jong Un svrgnut je s vlasti i stavljen u kućni pritvor. Prema ovoj teoriji, članovi elite Pjongjanga nezadovoljni su sve težim međunarodnim sankcijama zbog kojih im je pristup luksuzu još ograničeniji.

Unatoč svim nagađanjima, Kim Jong Un i dalje je službeno na čelu Sjeverne Koreje što je potvrdio i iznenadni posjet tročlane delegacije Seulu, predvođene Kimovim potpredsjednikom nacionalnog vijeća za obranu, prenosi Dnevnik.hr.

 

Trafika|Ba