Zapaljen Nacionalni muzej Brazila star 200 godina

Veliki požar koji je u nedjelju zahvatio 200 godina star Nacionalni muzej u Rio de Janeiru, jedan od najstarijih u Brazilu, vjerovatno je uništio ogroman broj artefakta, od arheoloških pronalazaka do historijskih memorabilija.

– Uništenje zgrade i kolekcija “neprocjenjiv je gubitak za Brazil – rekao je brazilski predsjednik predsjednik Michel Temer.

Danas je tragičan dan za Brazil. Dvjesto godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno, dodao je Temer.

Zasad nema podataka o tačnim razmjerima uništenja, kao ni o mogućim žrtvama ili povrijeđenima, prenosi Hina.

Televizijske snimke požara, koji je buknuo u nedjelju nakon što je muzej zatvoren za posjetitelje, pokazuju da je on izmakao kontroli tokom noći. Požar, čiji uzrok još nije poznat, počeo je oko 19: 30 sati po lokalnom vremenu, odnosno nešto iza ponoći po srednjoevropskom.

Muzej je osnovan 1818. a u njemu se nalazi nekoliko ključnih kolekcija, uključujući egipatsku kolekciju, grčko-rimske artefakte, paleontološku kolekciju u kojoj se nalazi i kostur dinosaura pronađen u regiji Minas Gerais kao i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu. Muzej ukupno posjeduje više od 20 miliona vrijednih predmeta.

Potpredsjednik te institucije Luiz Duarte rekao je za televiziju Globo TV da je muzej godinama zanemarivan.

– Nikad ništa nismo dobili od vlade. Nedavno smo završili dogovor s državnom bankom za razvoj BNDES o velikoj investiciji, kako bismo konačno mogli obnoviti palaču, i, ironično, kako bismo postavili novi planirani sistem za zaštitu od požara – kazao je Duarte.