Zaoštrena situacija na istoku Ukrajine: Četiri osobe poginule

Napetost na istoku Ukrajine u posljednjih nekoliko dana ne jenjava, a u posljednjim sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista poginula su tri vojnika i jedan civil, saopćeno je iz ukrajinskog Ureda za borbu protiv terorizma.

Kako je istaknuo glasnogovornik ureda Andrej Lisenko, do napada na ukrajinsku vojsku učestalo dolazi na područjima Donjecka i Marijupola. On je istakao da je ukrajinska vojska bila prisiljena na napad uzvratiti istom mjerom.

Lisenko je kazao kako su separatisti koristili teško naoružanje, koje je sporazumom iz Minska moralo biti uklonjeno dalje od linije razgraničenja. On je kazao da su unapadima poginula tri ukrajinska vojnika, a da je 12 ranjeno. U blizini Donjecak došlo je također do napada teškim naoružanjem, a tom prilikom je poginuo jedan civil.

Lisenko je naglasio da su separatisti u posljednja 24 sata obavili 23 leta bespilotnom letjelicom.

Ukrajina i proruski separatisti sa istoka te zemlje 12. februara u Minsku su potpisali sporazum o nenapadanju. Sporazum je potpisan uz posredstvo Francuske, Njemačke i Rusije. Unatoč tome na istoku Ukrajine i dalje dolazi do sukoba.

 

Trafika|Ba|