Zabranjeni GMO proizvodi na tržištu u BiH

Po zakonu, na tržištu Bosne i Hercegovine ne bi smjelo biti genetski modificiranih proizvoda, no analize pokazuju da ih ima, i to u velikoj mjeri. Stručnjake to ne čudi, s obzirom na uvoznu orijentaciju države, javlja Al Jazeera Balkans.

Nisu tržnice, ali svojevremeno su trgovački centri i postrojenja hrane za životinje u 17 gradova bili pod monitoringom.

“U Bosni i Hercegovini ispitivali su uzorke hrane za ljude i životinje, i to na prisutnost genetski modificiranih organizama”, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

U 2013. godini, od 100 uzoraka, 67 ih je bilo pozitivno, dok je 41 uzorak hrane za životinje na bazi soje i kukuruza. U namirnicama za ljude utvrđeni su GMO tragovi u 26 uzoraka mesnih proizvoda, pahuljica, žitarica ili pekarskih proizvoda.

Potom su urađene dodatne analize u bh. entitetu Republika Srpska na 23 uzorka, ali je poručeno da nema genetskih modifikacija u tim proizvodima. Institucija koja je tražila monitoring – Agencija za sigurnost hrane – tvrdi da je sačinjen plan djelovanja.

Agencija je preporučila na koje grupe hrane i hrane za životinje nadležni inspekcijski organi trebaju obratiti pažnju tokom službenih kontrola u pogledu eventualnog GMO prisustva. S obzirom na uvoznu politiku, stručnjaci koji su participirali u monitoringu su jasni.

“Ako uvezemo neku robu koja nije obilježena da sadrži GMO u Bosni i Hercegovini iz Evropske unije, što znači da može da sadrži GMO dozvoljene u koncetraciji nižoj od 0,9 posto”, navodi Adaleta Durtić Pašić sa Instituta za inženjerstvo i biotehnologiju.

Zakonski bi na tržištu taj broj trebao biti nula, ali Bosna i Hercegovina je u specifičnoj situaciji.

Trafika|Ba|Al Jazeera Balkans