Za zdravlje kože neophodni su ovi vitamini

Kada je u pitanju zdrava i njegovana koža, većina nas se fokusira na hidrataciju njenog površinskog sloja, međutim, tajna zdrave kože krije se duboko ispod njene površine. Kozmetika kojom njegujemo kožu, veoma je važna, ali su vitamini kojima je hranimo, putem ishrane ili suplemenata, daleko važniji.

Vitamini igraju presudnu ulogu u zdravlju kože. Utiču na njeno zdravlje, ali i blagotvorno utiču na estetske probleme kože, poput njene elastičnosti i smanjene pojave celulita i strija. Vitamini su organska jedinjenja, neophodna za rast i razvoj cjelokupnog ljudskog organizma. Određena grupa vitamina brine za zdravlje naše kože, proizvodnju kolagena i uopšte njenu regeneraciju.

Donosimo vam spisak vitamina i suplemenata najpotrebnijih vašoj koži:

1. Vitamin D

Vitamin D aktivno učestvuje u rastu i sazrijevanju ćelija kože. Nažalost, većina nas ima nedostatak ovog vitamina u organizmu. Možete ga unijeti putem ishrane, tako što ćete jesti više ribe, ili putem tableta, uz konsultaciju sa ljekarom.

2. Riblje ulje

Riblje ulje bogato je omega-3 masnim kiselinama koje su odgovorne za sjaj vaše kože. Ove kiseline ublažiće upalne procese na koži i smanjiće iritaciju i crvenilo. Uzimanje ribljeg ulja, učinkovito pomaže i u borbi protiv akni.

3. Biotin

Biotin je vitamin B rastvorljiv u vodi. Nedostatak vitamina B šteti vašoj kosi i noktima, a na koži izaziva crveni osip i zato je potrebno unositi ga u organizam putem ishrane ili suplemenata.

4. Vitamin A

Vitamin A prva je linija odbrane od kožnih oštećenja i starenja. Retinol, derivat vitamina A, efikasan je u borbi protiv bora i našu kožu duže čini mladom. Međutim, sa ovim vitaminom moramo biti oprezni jer je u prekomjernoj količini toksičan. Zato ga unosite samo putem ishrane ili koristite kreme sa retinolom.

5. Vitamin C

Pored svojih antioksidantnih svojstava, vitamin C podstiče proizvodnju kolagena i tako utiče na poboljšanu elastičnost naše kože. Zdravom ishranom, veoma je jednostavno obezbijediti potrebnu količinu vitamina C svom organizmu.

6. Vitamin E

Vitamin E najzastupljeniji je u proizvodnji kozmetičkih proizvoda za njegu kože. On efikasno štiti našu kožu od štetnog uticaja sunčevih zraka. Ukoliko svoju kožu bogato hranite potrebnim vitaminima, ona će biti zdrava, zategnuta i besprijekorno čista, a vi ćete se osjećati dobro u svojoj koži!

(Ljepotaizdravlje.ba)