Washington ne vjeruje u smrt vođe Boko Harama

Sjedinjene Američke Države ne vjeruju u smrt šefa islamističke grupe Boko Haram, koju je saopćila nigerijska vojska, i odlučne su da zaustave ovu naoružanu organizaciju, rekao je u četvrtak kasno navečer američki diplomata.

– Ne pridajem veliku pažnju tim pričama dok ne vidimo više dokaza – reagirao je ovaj zvaničnik State Departmenta na margini glavne skupštine UN-a u New Yorku, kojoj je prisustvovao ministar John Kerry.

Nigerijska vojska je zvanično saopćila u srijedu smrt Abubakara Shekoa, legendanog vođe Boko Harama, ali ovo jedva da je ubijedilo Nigeriju nakon nekoliko istih izjava u prošlosti.

– Nigerijci su saopćili nekoliko puta da je šef Boko Harama poginuo, ali svaki put se uvjerimo da to nije istina – prokomentirao je ovaj američki diplomata.

Bilo je u nekoliko navrata saopćenja o smrti Shekoa od 2009. godine iz sigurnosnih izvora vojske i policije u Nigeriji. Njih je svaki put demantirao Boko Haram.

Sjedinjene Američke Države su se borile protiv ove snažne oružane islamističke grupe na sjeveroistoku Nigerije, kao jednim od njihovih prioriteta u Africi. Naročito nakon otmice više od 200 učenica u aprilu, otmica zbog koje je Washington uputio civilne i vojne stručnjake u Nigeriju kako bi pomogli da se pronađu djevojčice.

– Mi smo i dalje angažirani na pomoći da vratimo ove djevojčice kućama – međutim “to je veliki izazov” rekao je diplomata State Departmenta. On je naglasio da je “krajnji cilj” Washingtona da “zaustavi terorizam Boko Harama na sjeveru Nigerije”.

Trafika|Ba|Agencije