VULETIĆ: Volim knjižare, jer volim taj faktor slučajnosti kad nabasaš na knjigu pisca za kojeg nisi čuo

Bosanskohercegovački režiser i docent na Akademiji scenskih umjetnosti, Srđan Vuletić za našu rubriku Knjižara odgovorio je na nekoliko pitanja. Zanimalo nas je kakve knjige voli da čita, koji su likovi na njega ostavili najveći dojam, te brojna druga pitanja, na koje smo dobili vrlo interesantne odgovore. Jeste li pripremilli tefter da zapisujete preporuke?

1.Smatrate li se knjigoljupcem?

Da, smatram.

2.Biblioteka, knjižara ili elektronska knjiga?

Nikako se nisam navikao na elektronske knjige. Volim knjižare, jer volim taj faktor slučajnosti kad nabasaš na knjigu pisca za kojeg nisi čuo, ili kad nabasaš na prijatelja u knjižari koji ti preporuči knjigu za koju nisi čuo. U biblioteku sam se nedavno ponovo učlanio, i zaista sam iznenađen organizovanošću, digitalizovanom arhivom. Jednostavno, svima preporučujem.

3.Koja je posljednja knjiga koju ste pročitali? Vaše impresije o njoj…

Upravo sam završio čitanje knjige “Elementarne čestice“ od Michel Houellebecq-a. Knjiga je brutalno direktna, surovo korespondira sa vremenom u kojem živimo a opet nekako duhovita i dirljiva. U svakom slučaju preporučujem svima iznad 18 godina.

5.Omiljeni pisac?

Uobičajeno, jednostavno pitanje na koje je nemoguće odgovoriti.

6.Šta Vas u njegovom/njenom pisanju najviše fascinira?

Pa sad, obzirom da se ovo pitanje veže na prethodno na koje nisam odgovorio, onda ovako – volim sve pisce koji uzimaju ono najbolje što im književnost i jezik nudi da bi kreirali djela koja jedino imaju smisla kao književnost.

7.Na kojim jezicima čitate?

B/H/S i engleski

8.Posuđujete li svoje knjige drugima?

Hiljadu puta sam rekao sebi da neću više posuđivati knjige, zbog gomile nestalih posuđenih knjiga, a onda opet, mislim da je veća šteta ne posuditi knjigu nego ostati bez nje. Znači, i dalje posuđujem.

9.Da li ste ikada maštali da napišete knjigu? Ako da, o čemu bi ona bila?

Da, naravno. Bilo ju tu svega od poezije, kratkih priča, ali mislim da ću se okušati u pisanju jedne stručne knjige, prije svega vezane za filmove, kako igrane tako i dokumentarne.

11.Omiljena bajka i lik iz mašte?

Kao dijete dobio sam na poklon knjige japanskih i kineskih narodnih bajki, i one su mi se iz nekog razloga sviđale više od klasičnih bajki, zapadnoevropskih na kojima smo odrasli. I tu mi je bila najdraža bajka o tome kako su mora postala slana. Što se tiče likova iz mašte, sa svakom novom knjigom novi likovi su mi bili najdraži. Kao dijete obožavo sam likove iz Ćopićevih romana, a kasnije mi se dopao jedan lik koji se zove Arturo Bandini. Nemojte da vam otkrivam čije mašte on je plod, nek to bude vaš zadatak.

12.Koju knjigu bi po Vama svako trebao imati u kućnoj biblioteci?

Grčki mitovi – Robert Graves

13. Da li volite filmove snimljene prema postojećim knjigama?

Pa to zavisi od filmova, ima loših i odličnih filmskih adaptacija. Generalno, to mi ne predstavlja neki faktor koji me privlači ili odbija –  jednostavno kad gledam film želim da je taj film prije svega dobar kao film, da li je adaptacija to mi je nebitno.

14.Da li Vam je ikad film snimljen po nekoj knjizi nadmašio impresije o njoj samoj?

Mislim da neću biti originalan ako kažem da je “Kum“ vjerovatno najočitiji primjer da filmovi ipak mogu biti bolji od svojih književnih predložaka.

Kubirckovi filmovi takođe, primjera je bezbroj.

Uradili smo domaću zadaću (pitanje 11.) koju nam je dao Srđan Vuletić u kojoj piše da je Arturo Bandini glavni lik u romanu Johna Fantea “Zapitaj prah”,  romana koji počiva na autobiografskim temeljima gdje je ovaj glavni lik zapravo pisac u usponu. Postoji i filmska ekranizacija ovog kultnog Fanteova romana, u kojem naslovne uloge tumače Colin Farrell i Salma Hayek. Režiju i scenarij potpisao je Robert Towne.

Šta Wikipedia kaže o Srđanu Vuletiću

Studij režije završio na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje i danas radi kao docent na predmetu Scenario. Na Otvorenoj sceni OBALA režirao nekoliko predstava, ali najveći značaj ostvario svojim filmovima: “Pravoslavna crkva” (dokumentarni film), “Palio sam noge” (dokumentarni film), “Troskok” (kratki igrani film), “Ljeto u zlatnoj dolini” (igrani film), “Teško je biti fin” (igrani film), i dr. Također, autor je scenarija za film “10 minuta“, reditelja Ahmeda Imamovića.

 

Trafika|Ba