Vučićev vrat Andrej nakon batina tokom pridea postao vijest dana

Paradu ponosa, koja je do nedjelje bila udarna vijest srbijanskih medija, nakon uspješnog mimohoda u središtu Beograda zamijenio je incident u kojem je u vrijeme održavanja Pridea pretučen brat srbijanskog premijera Aleksandra Vučića Andrej i dvojica tjelesnih čuvara.

Potvrdivši da su pripadnici žandarmerije ozlijedili njegova brata i dvojicu pripadnika vojne postrojbe “kobre” koja osigurava premijera, Aleksandar Vučić je u nedjelju rekao da je to “najteži dan za njegovu obitelj”, a ministar policije Nebojša Stefanović naložio istragu i rekao da se ispituje prekoračenje ovlasti te da su policajci do kraja istrage suspendirani.

Kako se kasnije ispostavilo, u incidentu je ozlijeđen i brat beogradskog gradonačelnika Siniše Malog, Predrag Mali, prijatelj Vučićeva brata Andreja.

Prema prvim neslužbenim informacijama, Andrej Vučić i dvojica tjelesnih čuvara njegova brata pretučeni su jer su pokušali proći jedan od sigurnosnih prstenova za vrijeme Parade ponosa i pritom se odbili legitimirati, a pojedini mediji i komentari na društvenim mrežama spominjali su čak i da su u njihovu automobilu nađene “duge cijevi”.

Beogradski su se tabloidi u međuvremenu počeli utrkivati tko će imati ekskluzivnije informacije i efektniji naslov pa je tako “Kurir” na naslovnicu stavio “Odred smrti Vučiću umalo polomio kičmu”, dok je Informer, blizak srbijanskom premijeru, slučaj nazvao misterijem i u naslovu postavio pitanje “Je li Andrej Vučić prebijen slučajno?”.

Brat premijera Srbije Andrej Vučić opovrgnuo je u međuvremenu navode medija da su pripadnici žandarmerije u nedjelju pretukli njega i dvojicu pripadnika premijerova osiguranja jer su se odbili legitimirati, naglasivši kako “nisu ni pokušali odgovoriti na brutalno iživljavanje pripadnika žandarmerije”.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji premijer Vučić je ustvrdio kako postoji snimka na kojoj se vidi da njegov brat drži osobnu iskaznicu, ali ta snimka javnosti još nije prikazana. “Kada istraga bude završena, pružit ćemo javnosti sve činjenice”, najavio je ministar policije Nebojša Stefanović.

U međuvremenu srbijanska javnost je ostala bez potpunih i nedvojbenih odgovora na pitanja u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, među ostalim o tome može li premijer svoje tjelesne čuvare “posuđivati” članovima obitelji, jesu li zaista u automobilu nađene “duge cijevi”, je li legitimiranje bilo stvarni povod incidentu i zašto su, unatoč jasnoj zabrani kretanja ulicama ka središtu grada gdje je trajala Parada ponosa, Andrej Vučić i njegovi pratioci htjeli proći tom trasom.

Brat srbijanskog premijera priopćio je da neće kazneno goniti pripadnike žandarmerije navodeći kako “razumije težinu njihova posla i nervozu zbog čuvanja onih koje nisu bili voljni osiguravati”.

Parada ponosa, na kojoj je u nedjelju sudjelovalo oko 1.500 pripadnika LGBT zajednice, protekla je bez ozbiljnijih incidenata tijekom mimohoda kroz središte grada, a sudionike ovogodišnjeg Pridea osiguravalo je oko 7.000 policajaca raspoređenih u pet sigurnosnih prstenova, dok su sve ulice koje vode u središte grada bile zatvorene za promet.

Nakon Pridea kroz grad je organiziran mimohod protivnika Parade ponosa koji su, u društvu svećenika Srpske pravoslavne crkve, “htjeli duhovno očistiti grad od pošasti homoseksualizma”, uzvikujući pogrdne parole protiv srbijanskog premijera i pripadnika LGBT zajednice.

 

Trafika|Ba