VUČIĆ: Posjeta Putina Beogradu nije poruka EU

Srbija ne šalje nikakvu poruku EU prisustvom ruskog predsjednika Vladimira Putina na vojnoj paradi u Beogradu 16. oktobra, nego obilježava 70 godina od oslobođenja grada Beograda od fašizma, ali i ostaje na evropskom putu – rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Za nas je 70 godina od oslobođenja grada Beograda veoma važan događaj. Mi se ne stidimo svojih gostiju i hoćemo da imao dobru saradnju i sa Ruskom Federacijom”, istakao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i ponovio da će Putinu prenijeti da je Srbija na evropskom putu.

On je istakao da Srbija ispunjava svoje obaveze prema evropskim partnerima, te da ničim ne ugrožava niti doprinosi rasplamsavanju sukoba između Evorpe i Rusije.

Vučić je rekao da u izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU piše da je važno da Srbija svoju regulativu o pitanju izgradnje gasovoda “Južni tok” uskladi sa evorpskom regulativom.

On je ocijenio da Srbija ima bolji ugovor o “Južnom toku”, nego neke evorpske zemlje, da je taj ugovor dobar za Srbiju. “Ali, mi imamo neke svoje obaveze. Naravno da ne zavisi izgradnja `Južnog toka` od nas, nego, pre svega, od dogovora EU i Rusije. Mi da ga gradimo, da počne i završi u Srbiji … – nema nikakvog smisla”, dodao je Vučić.

Komentarišući spekulacije da britanska i američka ambasada rade na projektu pomoći osnaživanja opozicije u Srbiji do 2020. godine, Vučić je rekao da ne vjeruje da to.

“Ne znam da li rade, ne verujem da im je to posao, ali ako slučajno rade, mi ćemo da im pomognemo u tom poslu. Svako investiciono ulaganje u Srbiju je dobrodošlo”, rekao je Vučić.

Govoreći o svom nedavnom telefonskom razgovoru sa američkim potpredsjednikom Džefom Bajdenom, Vučić je rekao da su imali odličan razgovor i da očekuje isto takvu bilateralnu saradnju Srbije i Amerike.

“Amerika je podržala naš evorpski put. Imali smo dobar razgovor i očekujem dodatni priliv američkih investicija. U toku ove godine treba da okončaju neke od najvažnijh investicionih stvari”, rekao je Vučić.

Trafika|Ba