VUČIĆ: Nije Srbija Fedex da isporuči Šešelja bez procedure

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć kako Srbija ne može lidera radikala Vojislava Šešelja vratiti u Haški tribunal, a da se prethodno ne ispoštuju sve procedure.

“Nije Srbija Fedex ili De-ha-el”, primijetio je premijer.

On je za B92 rekao da Srbija još nije dobila službeni zahtjev Haškog tribunala o vraćanju Šešelja u Haag i da će na taj zahtjev odgovoriti čim on bude dostavljen.

Premijer je naglasio da Srbija neće ugroziti svoju europsku budućnost, da će nastaviti suradnju s Haagom, ali je istaknuo da će nastaviti štititi interese svojih građana.

On je rekao da nema sumnje da su odluke o vraćanju Šešelja u Srbiju i zahtjev za njegovim povratkom “krajnje nemoralne”, dodavši da u politici “na nemoralne odluke morate razmislite kako odgovoriti”, prenosi Tanjug.

“Orwel je rekao – ‘urliče s vukovima da bi spasio svoju glavu’. Ne namjeravam sudjelovati u urlikanju čopora, koji misli da nemoralnim odlukama može promijeniti svijet”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije odredila je Sašu Obradovića da u njezino ime vodi postupak po pitanju vraćanja Šešelja.

On je ukazao da je čudna ta žurba s vraćanjem Šešelja, ako se ima u vidu da je on u Haagu proveo deset godina bez donesene presude.

“I kakva je sada to žurba, ako nije neka politička želja da se u Srbiji izazove politička destabilizacija”, primijetio je Vučić.

On je podsjetio da je Šeselj počeo primati kemoterapiju, na 14 dana po tri dana, upitavši što će se dogoditi ukoliko se vrati u Haag, i tamo premine.

“Onda će Vlada Srbije biti ubojica, ja ili netko drugi. Dajte da vidimo sve to, kakvo mu je zdravstveno stanje, što im je namjera, što zakoni kažu. Nećemo ugroziti ni europski put Srbije, niti poštivanje međunarodnog javnog prava, ali ovdje postoji bezbroj procedura o kojima moramo razgovarati u Haagu “, zaključio je Vučić.