Vlasnik konobe: Zbog priče o Karajliću inspekcija mi je češljala restoran

Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić iskoristio je dolazak u Sarajevo da vrati publicitet kakav je nekada imao, a koji je već odavno izblijedio.

Boravak u Sarajevu u prošli četvrtak Karajlić je opisao kao jednu od njegovih najvećih avantura u zadnje dvije decenije.

Najveći broj srbijanskih medija raspisao se kako je Karajlić iz Sarajeva glavu morao spašavati pred stotinu ljudi, koji su bivšeg sugrađanina došli linčovati sjekirima i toljagama.

Željko Ljubas, dugogodišnji ugostitelj iz Sarajeva u čiju konobu „Luka“ u starom dijelu grada je Karajlić navodno došao na privatnu zabavu, otkrio je za agenciju Patria da je cijela priča o linču Karajlića izmišljena, da je zbog toga on doživio niz neugodnosti jer mu je nakon toga inspekcija češljala restoran, a na koncu nije htio potvrditi da je Karajlić uopšte i bio u njegovom restoranu. Mediji su ranije javili da je Ljubas potvrdio kako je Karajlić bio u njegovoj konobi „Luka“ .

– Cijelu ovu priču oko Karajlića neko je dobro osmislio. Novinari su nagazili na to. Napravili ste mu neviđenu reklamu – rekao je Ljubas za Patriu.

Bivši pjevač Zabranjenog pušenja i glumac kultne humoristične serije „Top lista nadrealista“, poznat po nacionalističkim kritikama na račun glavnog grada BiH, njegovog rodnog grada iz kojeg je odselio početkom ‘90-ih, je putem anonimnog portala Iskra iz Višegrada, iza kojeg stoji Emir Kusturica, objavio lažnu vijest pod naslovom „Sarajevska rulja s toljagama dočekala Neleta Karajlića, spašavali ga specijalci!“

Samo 12 sati poslije, Karajlić je detaljnu ispovijest objavio i na portalu beogradskih Večernjih novosti, pod naslovom „Dr Nele Karajlić: Kako sam u nedelju veče izbegao linč u Sarajevu“.

Video nadzor okolnih zgrada jasno je demantirao novinske natpise da je Karajlić umalo linčovan u Sarajevu, čijim se ulicama prije nekoliko mjeseci bezbrižno šetao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, čije su izjave na račun BiH bile još i radikalnije.

Karajlićev trik imao je dva cilja: vratiti, barem nakratko, popularnost koju je nekad imao i od koje je živio, te podići čitanost anonimnog portala Kusturice, iako su, prema medijskim natpisima, njih dvojica u zavadi.

U tome je uspio. Vijest je o navodnom Karajlićevom linču u Sarajevu odjeknula je regionom.

U tekstu se Karajlić poslužio i jednim trikom. U dinamičnom i sve vrijeme neizvjesnom tekstu Karajlić je do detalja opisao svoj dolazak u Sarajevo, boravak u glavnom gradu BiH, a onda i njegov bijeg iz grada. Pred kraj teksta u jednoj rečenici je priznao da nije vidio navodnu rulju koja ga je čekala ispred restorana, već je sve saznao iz medija.

Tom rečenicom će se Karajlić, ukoliko bude potrebe, pravdati da priču o rulji nije izmislio on već mediji. No, zna da nakon kartice napetog teksta niko od čitatelja neće ni primjetiti ovo rečenicu.

Konačno, na kraju svoje ispovijesti za beogradske Večernje Karajlić sam demantira sarajevsku negostoljubivost:

– Ja sam, uz diskretnu pratnju Federalne policije, već bio na putu ka Jahorini – naveo je, nesmotreno, Karajlić.

 

Trafika|Ba|NAP