Vijeće građana BiH uputilo pismo Ban Ki-Moonu

Vijeće građana u BiH uputilo je pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu u kojem navodi da je stanje u našoj državi teško i da su ugrožena ljudska prava u ekonomskom, pravnom i političkom smislu.

Vijeće građana u pismu navodi da je ono “nastalo na valu velikog nezadovoljstva građana” koje se manifestovalo na protestima u februaru prošle godine. Dodaju da je u proteklom poslijeratnom periodu politički pluralizam pokazao sve svoje negativnosti, što je u aktuelnom trenutku dovelo do ogromnog bunta, koji Vijeće pokušava da usmjerava na demokratsku borbu.

Vijeće građana u BiH moli Ban Ki-moona da poduzme sve potrebne aktivnosti radi rješavanja nagomilanih problema i na taj način smirivanja narodnog nezadovoljstva. U pismu dodaju da su spremni s visokim predstavnikom u BiH i drugim diplomatama dati puni doprinos za normalizaciju stanja u BiH i istovremeno vraćanje povjerenja u UN i druge međunarodne predstavnike.

Članovi neformalne grupe Vijeća građana Hasna Ljubović, Latifa Pajić, Mensur Hodžić i Stanko Karlušić na konferenciji za novinare u Sarajevu naveli su da demokratskim alatima koje imaju u svojim rukama žele da utječu na vlast radi dobrobiti svih građana.

-Jedva čekamo da se konstituišu vlasti u kantonima, na federalnom i državnom nivou, da počnemo da primjenjujemo te svoje demokratske alate. Narod je svih ovih 20 godina bio idolentan jer smo imali ‘ogromnu aparaturu’ računajući da oni rade svoj posao. S druge strane imali smo OHR, evropsku delegaciju, nevladine organizacije kao korektiv, a došli smo dokle smo došli – kazala je Ljubović.

Hodžić je kazao da je Vijeće građana u BiH pečat ovog podneblja, koje različitosti shvata kao vrlinu i kvalitet i “da Evropa mora da  zauzme ozbiljniji stav prema tome, ako želimo dobro svima nama”.

Vijeće građana u BiH ranije je pozivalo bh. građane da se 7. februara, u pet do 12 sati, priključe podsjećanju na prošlogodišnje proteste i da građani Sarajeva to urade mirnom protestnom šetnjom od Higijenskog zavoda do Vječne vatre s porukama i zahtjevima vlasti.

– Želimo da obilježavanje prošlogodišnjih protesta prođe na dostojanstven i civiliziran način – kazala je Ljubović, dodajući da nemaju informacije o tome koliko se građana očekuje.

 

Trafika|Ba