Veliki interes medija za sjednicu Predsjedništva SDP-a: Šta članovi traže od predsjednika SDP-a?

14:10 – Damir Hadžić, koji je već podnio ostavku na mjesto potpredsjednika stranke kazao je novinarima kako se nada da će sjednica Predsjedništva SDP-a danas proteći u prijateljskom razgovoru i da će članovi na sjednici brinuti više o SDP-u nego o sebi.

14:00 – U centralu SDP-a stigao je i Bakir Hadžiomerović, ali nije želio davati izjave.

13:56 – Besima Borić, član Predsjedništva SDP-a  kazala je novinarima da očekuje da na današnjem sastanku budu svi zreli i da isključe emocije.

– Treba nam demokratizacija stranke. Poraz je proizišao iz toga što je narodu dosta svega, i što se u takvim situacijama naš narod okreće strankama koje ih, uslovno, predstavljaju. Vidjet ćemo da li ćemo imati eventualno možda i dva kongresa ili da sačekamo šta će reći Glavni odbor – možda da imenujemo predsjednika pa tek onda naredne godine da imamo Kongres.

13:50 – Još uvijek u Alipašinu pristižu članovi Predsjedništva SDP-a, među kojima su i Hamdija Lipovača. On je okupljenim novinarima kazao da nije isključeno da će možda i on biti novi predsjednik SDP-a BiH.

– Narod je na izborima rekao šta misli o dosadašnjoj politici SDP-a. Ova stranka je prvo ušla u vlast sa SDA pa nakon toga izašla, zazim je imenovala Fahrudina Radončića za ministra sigurnosti BiH pa ga razrješila, i narod je to na kraju sve kaznio – rekao je Lipovača.

– SDP jeste na koljenima ali mi ćemo se dići jer ovo je mnogo jaka firma da bi bila potpuno ugašena. Nije isključeno da i ja možda budem novi predsjednik SDP-a.

Jasmin Imamović, član Glavnog odbora ove stranke kazao je da je najvažnije da stranka bude demokratizirana, odnosno da se Statut stranke izmjeni.

– U ovom trenutku ne samo Tuzla nego i Posavina i Brčko žele izmjene Statuta SDP-a kako bi se jačala demokratizacija stranke. Na organim stranke odlučivat ćemo da li ćemo održati vanredni ili redovni kongres, ali on se mora održati svakako – kazao je Imamović.

13:33 – U centralu SDP-a doša je i Zlatko Lagumdžija, ali nije želio davati izjave za novinare, prošao je je razgovarajući na telefon.

Burno je danas pred centralnom Socijaldemokratske partije (SDP-a)  u Alipašinoj ulici u Sarajevu, javlja reporter bh. novinske agencija Patria (NAP).

Veliki broj novinara s nestrpljenjem iščekuje početak sjednice Predsjedništva ove stranke koja će početi u 14 sati. Danas, ili najkasnije u subotu, kada je najavljena i sjednica Glavnog odbora SDP-a, mogo bi se znati i tačan datum održavanja Kongresa stranke, na kojem se očekuje smjena Zlatka Lagumdžije sa pozicije prvog čovjeka SDP-a.

Podsjećamo, nakon što su u četvrtak ostavke na sve stranačke dužnosti podnijeli Nermin Nikšić i Damir Hadžić, generalni sekretar SDP-a i potpredsjednik ova stranke, to su najavili i drugi istaknuti članovi SDP-a. Između ostalih to su Lidija Korać, potpredsjednica SDP-a kao i Damir Mašić, koji je pozvao i sve druge članove Predsjedništva SDP-a da podnesu ostavke.

SDP BiH na Općim izborima u BiH koji su održani 12. oktobra doživio je potpuni krah, sa osvojenih tek oko deset posto glasova, za razliku od izbora 2010. godine, kada su je ova partija bila apsolutni pobjednik.

Za katastrofalno stanje u stranci koja iza sebe ima tradiciju dužu od 60 godina, neki od članova optužuju upravo Lagumdžiju, od kojeg sada traže i ostavku.

 

Trafika|Ba|NAP