VELIKA BRITANIJA: U novi saziv parlamenta ušlo 13 muslimana

Nakon prošlosedmičnih parlamentarnih izbora i velike pobjede Konzervativne partije, u britanski parlament je, između ostalih, ušlo 13 muslimana, među kojima osam žena.

Urednik britanskog lista „Muslim News“ Ahmed Versi je za AA kazao da je to dobar znak, ali da u donjem domu parlamenta ni na ovim izborima nisu ušli predstavnici svih zajednica koje žive u Velikoj Britaniji. Dodao je da je to rekordna zastupljenost muslimana u britanskom parlamentu dosad.

Kada je riječ o kandidatima muslimanima koji su izborili ulazak u donji dom britanskog parlamenta, devet dolazi iz reda poražene Laburističke partije, tri iz pobjedničke Konzervativne partije i jedan iz reda Škotske nacionalne partije, koja je zabilježila izuzetan rezultat i dobila 56 zastupnika u odnosu na šest kojih je imala proteklih pet godina.

Najzapaženiji rezultat među muslimanskim kandidatima izborila je kandidatkinja Laburističke partije u Bradfordu Naz Shah, koja je pobijedila svog tamošnjeg oponenta i lidera Respect partije Georgea Gallowaya. Shah je poznata po svojim propalestinskim idejama.

Britanski Zastupnički dom broji ukupno 650 mjesta. Konzervatici su na izborima izborili 331 zastupničko mjesto i formirat će samostalnu vlast. Lideri Laburističke partije, Liberalno demokratske partije i Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva su dali ostavke na funkcije zbog poraza na izborima.

U Velikoj Britaniji živi blizu 2,8 miliona muslimana, što je 4,4 posto od ukupnog broja stanovnika. Na prethodnim izbroima 2010. godine u Zastupnički dom je ušlo osam muslimana. Muslimansko biračko tijelo uglavnom je koncentrisano u 26 od ukupno 650 izbornih jedinica u kojima čine 20 posto stanovništva.

 

Trafika|Ba|AA