Vanredni Kongres SDP-a 6. decembra

Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, koja je održana jučer, odlučeno je da će vanredni Kongres ove stranke biti održan 6. decembra.

Na vanrednom Kongresu bi trebalo biti izabrano kompletno novo rukovodstvo SDP-a.

Pred kraj sjednice je Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a, podnio ostavku na tu funkciju. Novinarima je nakon izlaska iz sale Općine Centar, gdje je održana sjednica, kazao kako je to učinio jer je predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija odbio odstupiti sa svoje funkcije.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je novinarima da je Predsjedništvo ove stranke sinoć jednoglasno uputilo inicijativu za održavanje vanrednog kongresa SDP-a.

– Glavni odbor je na kraju usvojio odluku o održavanju vanrednog Kongresa u formi u kojoj je Predsjedništvo sinoć uputilo – kazao je Lagumdžija.

Naglasio je i da je usvojen red aktivnosti koje treba uraditi do održavanja vanrednog Kongresa koji će biti održan 6. decembra u Sarajevu.

– Do tada treba učiniti nekoliko stvari, a to je upućivanje prijedloga osnova za izmjene Statuta. Na Kongresu bi trebalo i da se usvoje prijedlozi izmjena i dopuna Statuta, te bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo stranke – naglasio je Lagumdžija.

Kazao je da je izuzetno zadovoljan današnjom sjednicom, te da već od sutra starta evidentiranje kandidata za članove organa od predsjednika SDP-a, članova GO, potpredsjednika, članova Predsjedništva, čelništva Glavnog i Nadzornog odbora i to će biti okončano za tri sedmice.

Važno je napomenuti, naglasio je Lagumdžija, da će kandidati koje utvrdi GO za predsjednika imati obavezu da naprave svoj program sa dva elementa: šta misle raditi na konsolidaciji i daljnjem jačanju SDP-a i koji su njihovi kapitalni politički stavovi koje oni predlažu kao novo rukovodstvo SDP-a.

– Inicijativa da se kompletno Predsjedništvo SDP-a razriješi nije dobila potrebnu većinu. Inicijativa da se pokrene procedura razrješavanja predsjednika SDP-a nije dobila također većinu – kazao je Lagumdžija.

Po njegovim riječima, cilj ovog rukovodstva je da “SDP-ov brod dovedu u mirnu luku“.

– Mi znamo da se nalazimo u uzburkanom moru i znamo da nam brod curi i da smo daleko od luke ali u nju ćemo stići 6. decembra, jer SDP jest doživio težak udarac, SDP jest bačen na noge, ali idemo prema toj mirnoj luci. SDP će biti dobra opozicija. Pozvali me, ne pozvali me, nevažno je. Nek me ne čekaju, ručak nek kuhaju bez mene – kazao je Lagumdžija.

Trafika|Ba|Agencije