Uznemiravajući podaci kojih niste svjesni: Ako imate Samsung smart televizor ovo morate znati!

Što vi činite pred svojim televizorom?

Globalna kompanija Samsung užasnula je svoje korisnike opomenom koja glasi: “Budite svjesni da će, ako vaše izgovorene riječi sadrže osobne ili druge povjerljive informacije, program za prepoznavanje glasa snimljene podatke prenijeti trećoj strani”.

Michael Price, savjetnik Nacionalnog programa za slobodu i sigurnost, napisao je da se zbog mogućnosti dijeljenja privatnog razgovora sa trećom stranom sada “užasava” svojeg televizora. Nova generacija Samsung televizora je alatka koja sve vidi, čuje, snima sve što se događa u vašem domu, a kako kažu, te informacije šalju trećoj strani.

Samsung Smart televizori također pamte koje web stranice korisnici posjećuju, imaju ugrađenu kameru za prepoznavanje lica i koriste praćenje kolačića kako bi detektirali koji sadržaj se najčešće gleda.

Zabrinuti bloger, Joe Fabits kontaktirao je Samsung kako bi saznao tko je točno ta “treća strana” i zašto ona treba primati privatne razgovore korisnika. Iako Samsung navodi u svojoj politici privatnosti da je treća strana “servis koji pretvara govor u tekst”, predstavnica tvrtke je dala odgovor koji će vas natjerati da se zamislite.

Fabits je upitao predstavnicu: “Je li se vi pridržavate zakona ako snimate ono što se događa u mojoj dnevnoj sobi?”

“Da, gospodine, tako je”, odgovorila je predstavnica, prije nego što je dodala: “Sve je povjerljivo, nikakve informacije se ne dijele”, tvrdeći da je usluga samo način poboljšanja osobina pametnog televizora.

“Pitali ste me pridržavamo li se mi zakona i rekla sam da”, rekla je predstavnica kada je upitana da obrazloži svoj odgovor, a s obzirom na to da su se zakoni nakon terorističkih napada itekako postrožili te da NSA javno objavljuje upozorenje “Ako nemate što skrivati nemate se čega ni bojati” čini se kako je Samsung već samo svojim javnim upozorenjem da nas gledaju, slušaju, snimaju, ispoštovao pridržavanje zakona koji kaže kako se korisnici moraju upozoriti.

Bez obzira na to idu li naši podaci, snimke naših razgovora u obitelji, snimke obitelji i svih događanja ispred televizora nekoj trećoj strani ili ih koristi isključivo Samsung kako bi unaprijedio svoje usluge, činjenica da s druge strane uvijek netko gleda je prilično uznemiravajuća!

Ovo se manje – više odnosi i na ostale smart televizije.

Trafika|Ba|Atma.hr