Uz prisustvo Vladimira Putina održana vojna parada u Beogradu

Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, kojoj prisustvuju predsjednici Srbije i Rusije Tomislav Nikolić i Vladimir Putin danas je počela počasnom artiljerijskom paljbom i intoniranjem srpske himne, piše Tanjug.

Prvoj paradi koja se poslije 29 godina održala kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije prisustvovali su državni i vojnih vrh Srbije, predstavnici delegacije ruskog predsjednika i mnogobrojni građani.

parada srbija 04

Učesnicima parade i građanima obratili su se Nikolić i Putin, koga su građani prilikom dolaska u svečanu ložu dočekali sa ovacijama.

Padobranci Specijalne brigade izveli padobranski desant, demonstrirajući po kiši visok nivo obučenosti. Pripadnici te elitne jedincie Vojske Srbije su sa državnom i zastavom Vojske Srbije precizno slijeteli u blizini spomenika “Vječna vatra”, praćeni aplauzima brojnih građanina.

Vojna parada potom je nastavljena svečanim defileom jedinica Vojske Srbije.

parada srbija 03

Ispred Palate “Srbija” predstavile su se pješadijske i tenkovske jedinice Vojske Srbije, dok su na Dunavu, pripadnici Rječne flotile prikazali svoje umijeće.

Na vojnoj paradi “Korak pobjednika” angažovano je više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme različite namjene, uključujuci i raketne sisteme “neva” i “kub”,
parada srbija 02
Tu su i samohodni višecjevni lanser raketa “Oganj”, top haubica “Nora”, tenkovi M-84, protivavionski topovi “bofors”, ali i nova sredstva naoružanja, koja će tek biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije – poput bespilotnih letjelica.

U sastavu ešalona Rječne flotile nalazi se 14 brodova, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namjene “Kozara”, patrolni čamci i rječni brod posebne namjene “36 Šabac”, u čijem prikazanom umjeću su uživali sa Kalemegdana brojni građani.

Uz predsjednike Srbije i Rusije paradi prisustvuju premijer Aleksandar Vučić, predsjednica parlamenta Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije i predstavnici diplomatskog kora.

Tu su i bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, premijer nekadašnje SRJ Momir Bulatović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, crkveni velikodostojnici, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i brojne javne ličnosti.

Paradu organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsjednika Republike, a komandant je, po naređenju ministra odbrane načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

parada srbija 01

Paradi prisustvuju i brojni građani koji su aplauzima pozdravljali pripadnike naših opružanih snaga tokom svečanog defilea ispred Palate “Srbija”.

 

Trafika|Ba|Tanjug