UN pozvao Tursku da ukine blokadu Twittera

Ujedinjene nacije pozvale su Tursku da ukine blokadu Twittera, navodeći da zvanična Ankara time, vjerovatno, krši svoje međunarodne obaveze koje se tiču ljudskih prava.

-Zabrinuti smo da blokada Twittera, koju je 20. marta uvela turska telekomunikaciona agencija, možda nije u skladu s međunarodnim obavezama Turske koje se tiču ljudskih prava – izjavio je portparol visokog komesara UN-a za ljudska prava Rupert Colville, a prenijela agencija AFP.

-Prava koja ljudi imaju u stvarnom životu moraju se poštovati i na internetu. Zato tražimo od vlasti da ukinu blokadu Twittera – rekao je Colville novinarima.

Turska Agencija za telekomunikacije je prošle nedjelje blokirala pristup Twitteru po nalogu premijera Redžepa Tajipa Erdogana, nakon što su predstavnici opozicije na toj društvenoj mreži objavili transkripte telefonskih razgovora iz kojih se može zaključiti da je Erdogan imao ulogu u velikom korupcionaškom skandalu koji posljednjih mjeseci potresa Tursku.

Colville je naveo da su UN već u februaru ukazale da uvođenje zakona koji omogućuje zabranu Twittera u Turskoj krši slobodu izražavanja i pravo na privatnost, prenosi B92.

 

Trafika|Ba|Agencije