Ultimatum istekao, IS se ne oglašava

Sudbina dvojice Japanaca, taoca grupe koja tvrdi da su ekstremisti “Islamske države” (IS) aktivne u Siriji i Iraku, i dalje je nepoznata a ta grupa se nije oglasila od kako je jučer popodne istekao ultimatum postavljen za isplatu 200 miliona dolara otkupnine, javila je danas agencija Kjodo.

Agencija prenosi izjavu japanskog diplomate koji predvodi kriznu grupu uspostavljenu u Jordanu, Hasuhidea Nakajame, da je situacija napeta nakon isteka ultimatuma od 72 sata.

Nakajama je u petak uveče u Amanu novinarima rekao da Tokio, međutim, ostaje usredsređen na prikupljanje infromacija a da je prioritet čuvanje ljudskih života.
“Nećemo nikada odustati. Dovešćemo ih kući”, rekao je on a prenosi AFP.

U Tokiju je šef japanske diplomatije Fumio Kišida rekao da Japan i dalje nema informaciju o lokaciji i sudbini dvojice građana koje je IS uzela kao taoce i da ulaže sve napore za njihovo oslobađanje.
“Pokušali smo da utvrdimo gdje se taoci nalaze, međutim, ne možemo da damo sada nikakvu novu informaciju. Situacija je veoma napeta i nastavljamo da preduzimamo sve neophodne mjere”, rekao je Kišida a prenosi TAS S, dodajući da Tokio sarađuje sa Turskom, Jordanom i još nekoliko zemalja Bliskog istoka radi rješavanja talačke krize.

U ponedjeljak se na internetu pojavio video-snimak, na kom se od Japana traži otkupnina od 200 miliona dolara za život dvojice talaca – novinara Kenđija Gota (47) i biznismena Harune Jukave (42).

Gotova majka, 78-godišnja Đunko Išido, rekla je danas da se nada da će sve zemlje i angažovani ljudi sarađivati u bezbjednom povratku njenog sina, nakon što je jučer uputila emotivnu molbu za milost prema njemu.
“Obraćam se vama iz IS, Kenđi nije vaš neprijatelj. Molim vas oslobodite ga”, rekla je ona.

Ekstremisti tvrde da pružajući finansijsku pomoć borbi protiv IS, Japan učestvuje u “krstaškom pohodu” na islamiste, dok vlada u Tokiju navodi da pružanje pomoći ima isključivo nevojni i humanitarni karakter, podsjećaju agencije.

Kjodo je iz Vašingtona prenijela izjavu portparola Bijele kuće Josha Ernesta koji je ponovio poziv za hitno oslobađanje “ovih civila i svih drugih taoca koje (IS) može da drži”.
“SAD u potpunosti podržavaju Japan u ovom pitanju”, rekao je on na press konferenciji.

 

Trafika|Ba|Agencije