UKRAJINA: Strane se međusobno optužuju za kršenje primirja

Ukrajinska vojska i proruske snage optužuju se danas međusobno za nastavak napada, nedjelju dana nakon što je nastupio prekid vatre po planu koji je usvojila Kontakt-grupa u Minsku, javio je AP.

Američka novinska agencija prenosi izjavu ukrajinskog vojnog portparola Andreja Lisenka da je jedan vojnik poginuo, a 40 ranjeno tokom protekla 24 sata.

Lisenko nije navodio koliko je ukupno bilo napada, ali je istakao da je izvedeno deset minobacačkih napada na selo Širokino, kod strateškog lučkog grada Marijupolja na istoku Donjecke oblasti na obali Azovskog mora.

Lisenko tvrdi da ustanici nastavljaju da dopremaju vojnu tehniku, naoružanja i žive sile radi moguće ofanzive na Marijupolj.
AP navodi da postoji bojazan da je cilj ustanika osvajanje tog grada, što bi pomoglo uspostavljanju kopnenog koridora između ruskog kopna i poluostrva Krim, prisajedinjenog Rusiji.

Proruske snage tvrde da je ukrajinska vojska tokom protekle noći izvela 15 artiljerijskih napada, uključujući granatiranje najvećeg grada koji kontrolišu – Donjecka, navodi AP.
r
Agencija navodi da je specijalna predstavnica predsjedavajućeg OEBS Hajdi Taljavini i dalje umjereni optimista.
“Nema jednog dana u ukrajinskom konfliktu kada možemo sa sigurnošću znati šta donosi naredni dan”, rekla je ona.

 

Trafika|Ba|Agencije