Ukinute presude Sanaderu za Hypo i INA-MOL

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je presude bivšem državnom premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima vezanim za Ina-MOL i Hypo banku.

Sud, koji je odluku donio još u petak, za donošenje iste je u obzir uzeo njegova zakonska, ustavna i prava iz konvencija Ujedinjenih nacija, prenose hrvatski mediji. Sud je naveo kako se u ovoj odluci ne ispituje je li bivši hrvatski premijer kriv za ratno profiterstvo i primanje mita za koje je pravomoćno osuđen, jer Ustavni sud za to nije nadležan. Presude su ukinute jer Sanaderu nisu bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni zakonom.

Ustavnu sud je također istakao da se njegova odluka ne smije uzimati kao dokaz da je Sanader žrtva političkog progona ili sudskog konformizma.

No, ova odluka ne znači da Sanader izlazi iz istražnog zatvora, jer je osim ovih slučajeva nepravomoćno osuđen i u slučaju Fimi media.

U ponovljenom postupku kazneni su sudovi dužni poštivati stajališta Ustavnog suda. Podsjećamo, Sanader je za slučajeve Ina-MOL i Hypo banka osuđen na osam i po godina zatvora.

Trafika|Ba|Hina