Uhapšen Milan Bandić!

 

Nakon privođenja u policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odveden je na pretres svog stana u Bužanovu ulicu, a pretresi domova i poslovnih prostora očekuju i njegove suosumnjičenike – predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, doznaje se od njihovih odvjetnika.

“Pred nama je duga noć, još ne znamo o čemu se točno radi”, izjavio je Hini Pripuzov odvjetnik Mate Matić. Dodao je kako sumnja da su iza cijelog slučaja “drugi motivi”, vjerojatno i politički, no o tome će, kako je rekao, opširnije biti riječi naknadno. Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je tek da je u tijeku pretres gradonačelnikova stana.

Sporni poslovi s otpadom

Neslužbeno se doznaje da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim oko 7,5 milijuna kuna.

Uz Bandića, Pripuza i Ljubičića, navodno je privedeno još petnaestak osoba, a jedan od osumnjičenika uhićen je na granici sa Slovenijom.

Gradonačelnikova glasnogovornica Martina Šušnjara nije željela ništa komentirati rekavši da nema službenih informacija o uhićenju. Na pitanje kako će grad funkcionirati, odnosno tko će obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju Bandićeva dužeg zadržavanja Šušnjara je kazala kako “nema nikakvih problema, jer gradonačelnik Bandić ima dvije zamjenice – Sandru Švaljek i Vesnu Kusin”.

Šture službene informacije 

Prema neslužbenim informacijama istražitelji osim suradnje grada s Pripuzovim tvrtkama gradonačelnika terete nizom drugih kaznenih djela, među kojima su navodno i nepravilnosti u predizbornoj kampanji.

“U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje te će one u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku, navode u MUP-u i dodaju kako će kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena Uskoku”, objavio je MUP u večerašnjem priopćenju.

Iz policije se još ne mogu dobiti informacije tko je sve uhićen, a MUP je na svojim internetskim stranicama objavio kako je više osoba uhićeno nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu. Istraživanje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koordinirali su ga DORH i Uskok.

Prve političke reakcije 

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović večeras je na svojoj facebook stranici objavio dio svog intervjua iz 2010. u kojem je prognozirao da će se USKOK pozabaviti i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

“Milan Bandić je na kraju svoje političke karijere, a obzirom na način rada ne bih se iznenadio da i na njegova vrata zakuca USKOK”, citirao je Jovanović svoj odgovor na pitanje iz četiri godine starog intevjua.

Saborski zastupnik Josip Kregar rekao je za uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza kako se
radi o društvu koje se ne viđa često na istom mjestu, poduzetniku s problematičnom reputacijom i dvojicom koji vode najznačajnije institucije u gradu.

Kregar smatra da se još premalo zna o tom uhićenju, a zasad samo može citirati omiljenu Bandićevu izjavu ‘neka institucije obave svoj posao’.

Predsjednica ORaH-a i saborska zastupnica Mirela Holy kazala je kako, s obzirom na to je da je predstavnica zakonodavne vlasti, ne može komentirati postupak koji je u tijeku sve do pravomoćnosti presude, ako je i bude.

“U svakom slučaju recentna događanja u Hrvatskoj su velika poruka svim političkim strankama i političarima da svoj posao moraju raditi u javnom interesu.

Kalinić: bit će tu još teške borbe 

Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i jedan od najbližih suradnika uhićenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, izjavio je večeras kako ga, zbog “pritiska” policije u zadnje vrijeme, to uhićenje nije iznenadilo, a očekuje da će oko toga još biti žestoke borbe.

“Koji je pritisak bio u zadnje vrijeme, naročito iz MUP-a, s obzirom da su šleperima odvlačili papire i tražili i dlaku u jajetu, nije me iznenadilo ovo što se dogodilo. Ne očekujem da će to biti cakum-pakum gotovo, bit će tu još žestoke borbe i odvjetničkih timova s jedne i druge strane”, rekao je Kalinić za Dnevnik Nove TV.

Unatoč uhićenju gradonačelnika, ne smatra da će biti problema u funkcioniranju grada, podsjećajući kako su gradonačelnikovi bliski suradnici taj posao odradili kada je Bandić imao zdravstvenih problema. “Naravno da će biti određenih tenzija i pretumbavanja, ali u svakom slučaju stvari će dalje funkcionirati bez problema”, poručio je.

Upitan očekuje li da će biti “bježanja” iz Bandićeva tabora, odgovorio je kako je “to uobičajeno”. “To spada u hrvatski mentalitet, nije ništa čudno i to je već viđeno X puta. Međutim, ja sam tu jer je Milan Bandić bio i ostao moj prijatelj, bio on na Pantovčaku ili se nalazi negdje drugdje, sasvim svejedno. Ja sam tu da odradim svoj dio posla i prema prijatelju i prema suradniku”, istaknuo je Kalinić.

Upitan misli li da ovo uhićenje znači i Bandićev kraj u političkom smislu, odgovorio je kako to ovisi o puno elemenata koji će se ovih dana posložiti, a očekuje da bi Bandiću nakon uhićenja rejting mogao i porasti.

“On ima vrlo široku podršku, ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj. Mnogi su ga smatrali mrtvim, političkim mrtvacem nakon poraza na predsjedničkim, pa na parlamentarnim izborima, međutim maestralno se vratio s čistom pobjedom na prošlim gradskim izborima, gdje je pobijedio dvije najveće stranke HDZ i SDP”, naglasio je Kalinić.

 

Trafika|Ba|Fena