U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine ovoga jutra saobraća se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu.

Na dionicama u višim predjelima na kolovozu ima snijega i poledice. Izdvajaju se magistralni putevi: Kupres-Šuica-Livno, Glamoč-Mlinište, Kolo-Tomislavgrad-Šuica, Trnovo-Dobro Polje i Brod na Drini-Gacko (Tjentište i Čemerno), kao i šire područje Romanije.

Zbog niskih jutarnjih temperatura poledica se može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, a posebno na dionicama preko mostova i na prilazima tunelima.

Učestali su i odroni, a izdvajaju se putevi: Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf, Jablanica-Mostar-Doljani, Čapljina-Stolac i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac.

I dalje je zbog aktiviranog klizišta obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija (u Babajićima), a alternativni pravac je preko Dubrava.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

RADOVI:
MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-6
Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).
M-16
Jajce Banja Luka ( Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
Prozor-Jablanica, (na izlazu iz Prozora, u dužini od 1 km) u toku su sanacioni radovi, naizmjenično propuštanje vozila.
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od osam metara.

REGIONALNI PUTEVI
R-413a Travnik-Galica, zbog sniježnih lavina potpuno je obustavljen saobraćaj.
R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).
R-419 Mihalji-Blidinje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

KANTON SARAJEVO

– Zbog izvođenja neophodnih radova izmijenjen je režim saobraćaja u ulici Branislava Nušića, saopćeno je iz BIHAMK-a.

 

Trafika|Ba|Fena