U Tuzli otvorena dječija ambulanta za hematologiju i onkologiju

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla jučer je otvorena ambulanta za hematologiju i onkologiju u kojoj će se u prijatnijem okruženju liječiti mališani sa malignim oboljenjima, a projekt je koštao oko 30.000 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvaranje ambulante u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla jedan je u nizu projekata u organizaciji ove zdravstvene ustanove, Udruženja ˝Srce za djecu oboljelu od raka˝ i turske grupacije ˝Medical Park˝.

˝Sama ambulanta i njen izgled su drugačiji i sve ukazuje na to da će se djeca tu osjećati prijatnije barem u trenucima dok su ovdje, kada trebaju izvaditi krv i slično. Psihološka podrška je izuzetno važna˝, izjavio je Fikret Kubat, direktor Udruženja ˝Srce za djecu oboljelu od raka˝.

Prema podacima koje je naveo dr. Edin Husarić, načelnik Klinike za dječije bolesti u UKC-u Tuzla, u Federaciji Bosne i Hercegovine godišnje se otkrije između 50 i 55 novooboljele djece sa malignim oboljenjima, a više od jedne trećine njih je sa prostora Tuzlanskog kantona.

˝Ta djeca više ne idu u Sarajevo ili negdje drugo na liječenje, jer smo zaokružili kompletnu priču u smislu postavljanja dijagnoze i svih procedura koje su neophodne, u primjeni hemoterapije, a nedavno je pokrenut i projekt kasnih komplikacija kod djece tako da ćemo imati kompletno zaokružen proces liječenja i kasnijeg praćenja pacijenata u našoj klinici˝, naveo je dr. Husarić.

Murat Ercan, direktor međunarodnog odjela u ˝Medical Parku˝, najvećoj zdravstvenoj grupaciji bolnica u Turskoj, izrazio je zadovoljstvo što je posjetio novootvorenu ambulantu, ističući da su djeca najvažnija na svijetu.

˝Počastvovan sam što sam danas u prisustvu medicinskih radnika i humanitaraca koji rade u najboljem interesu djece oboljele od raka. Danas prisustvujemo iskrenom činu koji dolazi iz srca ljudi koji pomažu bolesnoj djeci. Ova će ambulanta djeci pružiti mogućnost da malo kvalitetnije provedu vrijeme tokom najtežeg perioda prilikom tretmana i želio bih se zahvaliti svima koji su inicirali i radili na realizaciji ideje da se djeci malo olakša˝, izjavio je Ercan, dodajući da velika zahvalnost pripada i Semri Sonmez, koja je neumorno radila na ovom projektu.