U Sloveniju jučer ušlo oko 3.300 migranata, danas susret čelnika četiri policije

Prema podacima Policijske uprave Novo Mesto na granični prelaz za međunarodni željeznički promet Dobova jučer su u prisustvu hrvatskih policijskih organa pristigla dva voza sa oko 2.200 migranata, te sinoć još jedan sa više od 1.000.

U vozu koji je u Dobovu pristigao jučer pola sata prije podneva bilo je 1.103 stranaca, a na drugom vozu koji je u Dobovu pristigao u poslijepodnevnim satima bilo je 1.099 stranaca.

Policajci su nakon obavljenog policijskog postupka te zdravstvene i humanitarne opskrbe migranata, koji su prispjeli do podne, s vozom i autobusima su upućeni prema Jasenicama i Karavankama.

Prema podacima slovenske policije od sinoć u prihvatnom centru u Dobovi nalazilo se oko 1.100 stranaca. Nakon opskrbe i obavljenog policijskog postupka i oni će biti prebačeni u unutrašnjost Slovenije.

Kako su slovensku policiju obavijestili hrvatski sigurnosni organi, sinoć je iz Slavonskog Broda u Dobovu u večernjim satima pristigao novi, treći voz, u kojem je bilo 1.036 migranata.

Prema podacima slovenske policije, jutros je u Austriju iz Slovenije prebačeno 503 migranta.

Inače, na poziv slovenskog generalnog direktora policije Marjana Franka na Brdu kod Kranja održat će se sastanak visokih predstavnika policije Slovenije, Makedonije, Srbije i Grčke koji će razgovarati o nadzoru granica u svjetlu povećanih migracijskih tokova, s kojim se u posljednjem periodu suočavaju ove četiri države.

Cilj susreta je kako je navela slovenska policija iznalaženje rješenja saradnje među državama, kako bi migracije bile što bolje nadzirane. U tom kontekstu će sagovornici razgovarati o pružanju pomoći Makedoniji, gdje je ta problematika trenutno najizraženija.

 

Trafika|Ba|AA