U Sarajevu se održava 37. regionalni sastanak DPPI SEE-a

U Sarajevu se održava dvodnevni 37. regionalni sastanak Inicijative Jugoistočne Evrope za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa (DPPI SEE), javlja Anadolu Agency (AA).

Zemlje članice DPPI SEE su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Na sastanku će biti razgovorano o postignutim rezultatima u implementaciji godišnjeg plana aktivnosti, te o usvajanju predloženog programa za 2019. godinu.

Šef Sekreterijata Inicijative u Bosni i Hercegovini Vlatko Jovanovski izjavio je kako je riječ o redovnoj proceduri, odnosno sastajanju dva puta godišnje tokom kojih razmjenjuju iskustva i planiraju buduće aktivnosti.

“Ovaj sastanak će se iskoristiti za usvajanje godišnjeg plana aktivnosti iduće godine, budžeta i trening programa. U poslijepodnevnoj sesiji imamo i međunarodne goste, naše partneri će izložiti planove i da vidimo kako zajednički možemo sarađivati”, rekao je Jovanovski koji je dodao kako je planiran i susret s predstavnicima Ujedinjenih naroda (UN), Organizacije za ekonomsku saradnju i sigurnost (OSCE), Svjetske zdravstvene organizcaije (WHO) i drugih organizacija koje imaju svoj udio u prevenciji i pripravnosti u slučaju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi.

Rekao je kako će na sutrašnjem sastanku biti izneseni zaključci i predaja predsjedavanja DPPI SEE-om za sljedeću godinu Albaniji.

Dodao je kako sastanku prisustvuju predstavnici svih deset zemalja članica.

Zamjenik čelnika Ureda za vanredne situacije Republike Turske (AFAD) Ismail Palakoglu govorio je o DPPI SEE-u te podsjetio kako je Inicijativa vodi aktivnosti od 2000. godine.

Dodao je kako je riječ o inicijativi kako bi bili smanjeni rizici od prirodnih katastrofa i urađene pripreme u slučaju katastrofe.

“Turska je članica od 2008. godine. Predstavnici članica Inicijative okupljaju se dva puta godišnje. Jednom u proljeće, a jednom u jesen. Prvi sastanak se održava u zemlji koja predsjedava, a drugi u zemlji u kojoj se nalazi Sekreterijat, Bosni i Hercegovini”, kazao je Palakoglu koji je podsjetio kako je u aprilu sastanak održan u Turskoj.

Istakao je kako su tada podijelili informacije s terena u Turskoj.

Kazao je kako je ovaj sastanak u Sarajevu posljednji ove godine i da će na njemu biti prezentirani rezultati aktivnosti u ovoj godini.

Podsjetio je na poplave, klizišta, šumske požare i druge prirodne katastrofe s kojima se zemlje članice suočavaju.

“Ove sastanke organiziramo kako bismo razgovarali o svemu tome, odnosno saradnji i pripremama, te smanjenju rizika od prirodnih katastrofa. Bit će to sastanak na kojem će se razgovarati o urađenom u 2018. i planiranim aktivnostima za 2019.”, rekao je Palakoglu.

Inicijativa je primjer regionalnog nezavisnog mehanizma saradnje nadležnih službi sistema civilne zaštite, zemalja jugoistočne Evrope koje kroz redovan godišnji program obuka na polju prevencije, spremnosti i smanjenja rizika od katastrofa doprinosi jačanju kapaciteta zemalja članica u ovoj oblasti.