U Sarajevu počeo Wine Weekend Festival „Art of Wine 2014“

Deset godina umjetnosti vina Sarajevo – jubilarni, deseti u nizu Wine Weekend Festival „Art of Wine 2014“ službeno je otvoren danas u Bečkoj kafani sarajevskog hotela „Europe“.

– Smatram da je izuzetno važno vinarima pružiti prostor na kojem će predstaviti rezultate svog rada, upoznati ljubitelje vina sa činjenicom da u Bosni i Hercegovini postoji sjajna vinska karta koju ne smiju zaobići, kaže o Festivalu Amir Beširević, vlasnik kompanije Fina Vina d.o.o. koja je organizator događanja.

Po njegovim riječima cilj je potencirati prezentaciju autohtonih bosanskohercegovačkih vina.

– Imamo izvanredna vina koja bez dvojbe mogu stati uz bok evropskim proizvodima sa puno dužom tradicijom, kazao je Beširević.

U Evropi mnoge zemlje, poput Španije, Francuske, Portugala ili Italije, svoju turističku ponudu između ostalog baziraju upravo na vrhunskim vinima i wine tasting-u, i ne postoji prepreka da se na tu mapu upiše i Bosna i Hercegovina, posebno zahvaljujući činjenici da se samo u BiH proizvode dvije unikatne vinske sorte: Žilavka i Blatina.

Festival je, zahvaljujući entuzijazmu organizatora i partnera projekta, prvi put održan 2004. godine, u vrijeme kada je ovakav koncept bio nepoznat u regionu.

S vremenom, „Art of Wine“ je postao najznačajnije takvo događanje, iznimno važno upravo glavnim akterima – izlagačima.

Izlagač na Festivalu i jedan od najuspješnijih bh. vinara, Josip Brkić, naglašava da je Wine Weekend Festival jedino događanje ove vrste u BiH na kojem neizostavno učestvuje od samog početka.

– Wine Weekend Festival je iznimno važan i iz razloga što su učesnici najznačajniji proizvođači u regiji, pa u tom i takvom okruženju možete neposredno vidjeti kako trenutno stojite sa svojim vinima, saznati za nove tehnološke trendove, ali i podijeliti svoja iskustva sa drugim vinarima – Brkić.

Vinarija Brkić svoja vina izvozi u nekoliko zemalja, među kojima su SAD na prvom mjestu po količini. Iz ove vinarije tvrde, temeljeći to na vlastitom iskustvu, da nesporno postoji mjesto za bh. vina u svijetu i da je samo treba na pravi način prezentirati.

Wine Weekend Festival je, s čim se slažu svi učesnici, prvi korak takve prezentacije. Slijedeći je, svakako, i ozbiljna izvozna strategija.

Hamid Kujraković stručni saradnik Hercegovina produkta izjavio je za Agenciju FENA da je cilj ovakvih manifestacija prezentacija novih vina na bh. tržištu, a prije svega promocija domaćih vinskih brendova kao i druženje s ugostiteljskim djelatnicima i ljubiteljima vina.

Festival “Art of Wine 2014” će trajati dva dana, petak i subotu 24. i 25. oktobra, a na njemu učestvuje oko 30 izlagača iz BiH i zemalja regiona.

Pored posjete izlagačima, posjetitelji će imati priliku prisustvovati i radionicama oba dana Festivala, na kojima će od vrhunskih vinara čuti i naučiti više o novim tehnologijama u proizvodnji i kulturi vina, te vinskoj tradiciji.

Poseban segment Festivala i novitet u programu će biti upoznavanje posjetitelja sa vještinom kombinovanja vina i hrane, za šta će biti zaduženi neki od najpoznatijih i najboljih Chefova regiona.

 

Trafika|Ba|Fena