U New Yorku otvorena je izložba fotografija “Opstanak u Sarajevu”

Pod pokroviteljstvom stalnih misija Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Španije i Austrije pri UN-u, u prostorijama Cervantes instututa u New Yorku otvorena je izložba fotografija “Opstanak u Sarajevu”.

Na izložbi, koja je okupila veliki broj uvaženih zvanica, predstavnika Ujedinjenih naroda, ambasadora i diplomata stalnih misija zemalja pri UN-u, predstavljene su fotografije Edvarda Serottae, američkog pisca i fotografa, za vrijeme boravka u opkoljenom Sarajevu. Svjedočit će o godinama opkoljenog Sarajeva u kojem su stanovnici, bez obzira na uskraćene osnovne životne potrebe i teške uvjete, uspjeli sačuvati humanost, hrabrost i zajedničkim naporim preživljavati sve strahote rata.

Izloženi radovi su i svojevrsna priča o La Benevolenciji, humanitarnoj organizaciji, koja je pomagala svima kojima je pomoć u tom teškom vremenu u Sarajevu bila potrebna, bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest, a otvaranju izložbe uime La Benevolencije prisustvovao je  Jakob Finci.

U obraćanju prilikom svečanog otvorenja izložbe, stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri UN-u u New Yorku, ambasadorica Mirsada Čolaković je kazala da je BiH uvijek bila i jeste simbol vjerske, etničke i kulturne raznolikosti, kao i složene ljudske sinergije.

Naglasila je da se upravo zbog toga smatramo bogatom zemljom, dodajući da i u najtežim trenucima humanost ne može biti ubijena, nego samo ojačana.

Podsjetila je da je Sarajevo grad koji je ustao i još jednom pokazao da razlike među ljudima ne postoje i da svi trebamo biti jedinstveni i humani uvijek, a ne samo u trenucima kada je to najpotrebnije.

Na izložbi su govorili i stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u ambasadorica Samantha Power, zamjenik ministra vanjskih poslova Španije Gonzalo de Benito, stalni predstavnk Austrije pri UN-u ambasador Martin Sadjik, predsjednik Jevrejske zajednice u Sarajevu ambasador Jakob Finci i autor Edvard Serot, saopćio je danas Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izložba je otvorena od 7. do  14. oktobra.

Trafika|Ba|Fena