U Donjecku artiljerijska vatra, u Marijupolju dan žalosti zbog pogibije 30 ljudi

U Donjecku se od ranog jutra čuje artiljerijska paljba, izvještava RIA Novosti iz tog grada na istoku Ukrajine, dok su gradske vlasti Marijupolja, gdje je u subotu poginulo 30 ljudi, saopštile da je situacija “pod kontrolom i stabilna”. Rusija je blokirala saopštenje Savjeta bezbjednosti UN kojim se osuđuje granatiranje Marijupolja.Ukraine

Press centar ukrajinskog “Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije” saopštio je da je poslije teškog jučerašnjeg dana, noć u zoni konflikta protekla “prilično mirno”, prenijela je agencija UNN.

Prema tvrdnjama pobunjenika samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) koje prenosi ruska agencija, u Donjecku se čuju snažne artiljerijske detonacije i projektili su pali na zapadni dio grada, gdje je oštećena jedna crkva, a ima i ranjenih čiji se broj utvrđuje.
ukrajina 02
Ukrajinska agencija UNN prenijela je saopštenje gradskih vlasti Marijupolja da je situacija u tom gradu na jugoistoku Donjecke oblasti, na obali Azovskog mora, pod kontrolom i stabilna, i da protekle noći nije bilo narušavanja javnog reda a da je policija pojačala aktivnosti.

Marijupoljske vlasti navode da je u jučerašnjem granatiranju poginulo 30 žitelja, dok je 95 ranjeno.ukrajina 03

UNN navodi da se ukrajinski predsjednik Petro Porošenko hitno vraća u Ukrajinu radi učešća na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu sazvanog zbog događaja u Marijupolju, koje je tužilaštvo nazvalo terorističkim aktom.

Proruske snage poriču da su pucale, navodi ukrajinska agencija.

Ukrinform je prenio da je Porošenko u subotu razgovarao telefonom sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom i da je Bijela kuća saopštila da će “jednostrana eskalacija konflikta na istoku Ukrajine od strane Rusije i proruskih ekstremista na kraju dovesti do povećanja cijene odgovornosti same Rusije”.ukrajina 04

Agencija navodi da je Biden “osudio napade i nasilje u istočnoj Ukrajini koji su inicirali separatisti koje podržava Rusija”.

Strane su se “dogovorile da rade sa međunarodnim partnerima, kako bi se uvjerili da će cijena za Rusiju nastaviti da raste zbog njenih agresivnih dejstava protiv Ukrajine”, navodi Ukrinform.

Porošenko je za danas proglasio Dan žalosti zbog pogibije 30 ljudi u Marijupolju.

 

Trafika|Ba|Agencije

Foto: AP