U Bosanskom Šamcu klanjana dženaza i ukopan Sulejman Tihić, predsjednik SDA

U Bosanskom Šamcu klanjana je dženaza i ukopan je Sulejman Tihić, predsjednik SDA. Dženaza je klanjana u haremu Bijele džamije, a predvodio ju je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

– Naše putovanje nužno završava na jednom mjestu s kojeg se vraćamo Stvoritelju. Na takvom mjestu se danas rastajemo s ocem, mužem, bratom i prijateljem, sa dragim Sulejmanom Tihićem. Još jednom svjedočimo neumitnoj istini o povratku našem Stvoritelju u vječni život Ahiret. Tamo će svakome biti predočeno što je učinio. Onaj ko učini i trun dobra vidjet će ga kao što će i onaj što učini trun zla vidjeti ga – kazao je reis Kavazović.

Na vječni smiraj Tihića je ispratilo više hiljada građana BiH koji su u danas stigli u Bosanski Šamac.

Dženazi Sulejmana Tihića osim porodice, prijatelja i saradnika prisustvovao je i veliki broj stranih političara, diplomatski kor te predstavnici kulturnog i javnog života BiH. Tihić je ukopan u haremu Bijele džamije što je i bila njegova želja.

dženaza tihić 02

Sulejman Tihić je rođen u u Bosanskom Šamcu 26. novembra 1951. godine.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. U periodu od 1975. do 1983. godine je bio sudija i javni tužilac, a zatim advokat sve do 1992. godine.

Član je SDA od njenog osnivanja 1990. godine, predsjednik Općinskog odbora u Bosanskom Šamcu i član Glavnog odbora. U periodu maj-avgust 1992. godine bio je zatočenik srpskih koncentracionih logora u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici i Sremskoj Mitrovici.

Od 1994. do 1996. godine Tihić je radio kao šef Konzularnog odjela Ambasade BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj.

U mandatu 1996. – 2000. izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a u mandatu 2000. – 2002. obnašao je funkciju njenog potpredsjednika.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Od 2007. godine pa do smrti vršio je dužnost predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

dženaza tihić 03

Sulejman Tihić preminuo je u 63. godini nakon duge i teške bolesti, a proteklih mjeseci je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra u Sarajevu.

 

Trafika|Ba|NAP