U BiH se saobraća otežano

Zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu saobraćaj se ovoga jutra odvija otežano.

Na širem području Romanije kao i na putnim pravcima Olovo- Kladanj, Bihać- Bosanski Petrovac, Travnik-Donji Vakuf, Bugojno-Kupres, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca.

Na ostalim putevima koji vode preko planinskih prijevoja za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca. Zbog snijega i jakog vjetra otežano se saobraća u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni. Ekipe putne operative nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama, ali snijeg koji i dalje intenzivno pada otežava njihov rad.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 15 minuta. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić obustavljen je saobraćaj za za vozila preko 7,5 t.

RADOVI:

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Simin Han-Kalesija (u Babajićima) zbog aktiviranog klizišta obustavljen saobraćaj. Alternativni pravac je preko Dubrava.
M-6
Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).
M-16
Jajce- Banja Luka ( Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI
R-413a Travnik-Galica, zbog sniježnih lavina potpuno je obustavljen saobraćaj.
R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prijevoz mlijeka).
R-419 Mihalji-Blidinje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.
R-445 Bilješevo-Kakanj (Karaulsko polje) zbog klizišta, saobraća se usporeno-jednom trakom.

KANTON SARAJEVO
-Zbog izvođenja neophodnih radova, izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama Stupska i Branislava Nušića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

 

Trafika|Ba