U Beogradu ukinuta zabrana prodaje alkohola u noćnim satima

Skupština grada Beograda ukinula je u ponedjeljak zabranu prodaje alkoholnih pića i pirotehničkih sredstava od 22 sata do šest sati ujutro, te izmijenila ranije odluke o radnom vremenu trgovina i zanatskih dućana.

Prema obrazloženju zamjenice gradskog tajnika za gospodarstvo Maje Bajagić, dosadašnja zabrana prodaje alkohola u noćnim satima “nije dala odgovarajuće rezultate” jer je, prema podacima unije poslodavaca, u Beogradu promet opao za 30 posto, a zaposlenost za 9,9 posto, kao posljedica uvođenja zabrane.

“Prema istraživanju Gospodarske komore Beograda, učinak mjera zabrane je da je ukinuto 300 radnih mjesta, odnosno da je posao izgubila ‘treća smjena'”, navela je Bajagić.

Oporbeni zastupnik u gradskom parlamentu iz Demokratske stranke Zoran Alimpić rekao je da je zabrana bila nepopularna i sporna mjera koja je izazvala nezadovoljstvo mladih ljudi, ali i da postoje ozbiljni razlozi zbog kojih je bila uvedena.

On je istaknuo da se takve mjere primjenjuju u velikim europskim gradovima a njima je smanjen broj ljudi kojima je ukazivana pomoć zbog alkoholizma u noćnim satima. On je optužio vlasti da im je interes zarada na prodaji alkohola zbog velikog profita.

 

Trafika|Ba